Majoritatea PSRM-ACUM a aprobat astăzi noua delegație a parlamentului moldovean la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, încă un pas pentru a obține mai multă recunoaștere externă. Mesaje externe afirmând dreptul majorității PSRM-AUM de a fi creat Guvernul Maiei Sandu au venit în ultimele zile din partea multor puteri și organizații internaționale, inclusiv Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia, România, iar aceste mesaje au subliniat tot mai mult cât de izolată este poziția Guvernului Filip al Partidului Democrat, care refuză de cinci zile să transfere puterea. Marți seara, Guvernul PD a făcut o tentativă de a câștiga simpatia unor actori străini. Care pot fi efectele?
În condiţiile în care la Chişinău există la această oră două guverne ce se contestă reciproc, puţini sunt cei care iau lucrurile în serios, dar nişte reacţii au existat totuşi.
Vorbind despre mutarea ambasadei R.Moldova din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, urmând astfel exemplul administrației americane, şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, premier al majorităţii parlamentare PSRM-ACUM, a criticat-o drept „ofensă la adresa Statelor Unite”, anticipând la fel că planurile cabinetului Filip, oricare ar fi ele, nu vor funcţiona:
„Această decizie denotă disperare, este o ofensă la adresa SUA. Atunci când un guvern expirat care nu mai are putere legitimă, se apucă să ia asemenea decizii...”, a declarat ea.
Un purtător de cuvânt al MAE israelian a refuzat, însă, să comenteze pe acest subiect, limitându-se doar la a lua notă că este neclar dacă guvernul are autoritatea de a pune în practică decizia în lumina viitoarelor alegeri anticipate.
Un înalt reprezentant al Organizației pentru Eliberarea Palestinei a condamnat, pe de altă parte, decizia guvernului democrat, condus de Pavel Filip și a cerut Uniunii Europene să nu dezghețe sprijinul financiar pentru R.Moldova atîta timp cît aceasta nu adoptă aceeași poziție cu Bruxelles-ul în problema conflictului israelo-palestinian.
Cât priveşte a doua decizie, cea de a reconfirma vânzarea terenului fostului Stadion Republican ca Statele Unite să-și construiască acolo o nouă ambasadă la Chișinău, aceasta a generat şi o mare nedumerire. Guvernul Filip a mai aprobat tranzacția și anul trecut, iar Parlamentul precedent a aprobat o lege specială, care, atunci când a fost respinsă de președintele Igor Dodon, a fost promulgată în locul liderului informal al PSRM de către Andrian Candu, în calitate de şef de stat interimar. Era a cincea oară când Curtea Constituţională îl substituia, pentru scurt timp, pe Dodon, ca să facă posibilă promulgarea unor legi respinse de şeful statului.
Prin urmare, este greu de explicat acum de ce guvernul Filip a avut nevoie de această nouă rundă de aprobare a vânzării terenului.
Unii, cum e preşedintele Asociaţiei de politică externă de la Chişinău, Victor Chirilă, au sugerat că ar fi vorba despre o încercare de „a-I înmuia inima lui Trump” cu decizii neroade.
Alţii spun că ambele decizii ar putea urmări să pună în dificultate viitoarea guvernare, forţând-o să se pronunţe pe subiecte internaţionale complicate, dar şi sensibile pentru relaţia dintre PSRM şi ACUM.
Iată un comentariu făcut la Europa Liberă de fostul ambasador moldovean la Washington, Igor Munteanu, deputat în noul parlament şi membru al noii majorităţi:
“Probabil că cineva vrea să forţeze mâna SUA, arătând că merg la concesii largi, ca să fie priviţi în lumină pozitivă. Este o miză eronată”.
La încheierea şedinţei de ieri a executivului său, Pavel Filip le-a spus ziariştilor că acestea ar fi fost două angajamente ale cabinetului său faţa SUA şi că ar vrea ca ele să nu fie deturnate pe fundalul recentei crize politice şi în condiţiile în care “unul dintre partidele care au încercat să le blocheze permanent încearcă să preia în mod ilegal puterea”.