Linkuri accesibilitate

Deciziile cabinetului Netanyahu sporesc tensiunile dintre Statele Unite și Israel


Secretarul de stat american Antony Blinken (stânga) și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu susțin o conferință de presă comună, ierusalim, 30 ianuarie 2023.
Secretarul de stat american Antony Blinken (stânga) și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu susțin o conferință de presă comună, ierusalim, 30 ianuarie 2023.

Raporturile americano-israeliene sunt în impas la trei luni după ce Benjamin Netanyahu a revenit pe postul de premier.

Administrația l-a convocat pe ambasadorul israelian, Mike Herzog pentru a protesta împotriva anulării unei legi de ne-angajare a Israelului în Cisiordania, care datează din 2005.

Deciziile cabinetului Netanyahu sporesc tensiunile dintre Statele Unite și Israel
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct

Acest gest rar, în relațiile bilaterale survine după săptămâni în care neînțelegerile s-au accentuat. Oficialități din administrație au declarat că știau că o criză în relațiile bilaterale va apărea, dar că au încercat să o amâne. Încă de când Netanyahu a preluat conducerea au existat nemulțumiri la Washington cu privire la portofolii acordate unor politicieni de extremă dreapta din coaliția israeliană, dar atunci Casa Albă și-a dorit să se concentreze asupra efortului comun de a contracara Iranul și extinde Acordurile Abraham.

Netanyahu a dorit, de asemenea, să-și asigure partenerii occidentali că el este cel care va lua deciziile majore, și nu membrii în coaliție. A urmat încercarea guvernului de la Ierusalim de a adopta o lege care slăbește Tribunalul Suprem și alte instituții democratice, acțiune care continuă să stârnească proteste în Israel și în legătură cu care Biden a exprimat îngrijorare.

Aceste tensiuni s-au accentuat marți când Knessetul a anulat legea cu privire la neangajare, permițând acum unor cetățeni israelieni să pătrundă în zona dintre orașele Jenin și Nablus, evacuată de coloniști evrei în 2005. Această mutare crește probabilitatea unor conflicte între coloniști și palestinieni, în zona cea mai volatilă din Cisiordania ocupată. Statele Unite au spun că decizia este o „provocare” și o violare a angajamentelor israeliene față de America. Ambasadorul Herzog a fost convocat și s-a întâlnit cu adjuncta secretarului de Stat, Wendy Sherman.

Ultima data când așa ceva s-a mai întâmplat a fost în 2010 când Israelul a aprobat o nouă construcție într-o așezare din Estul Ierusalimului, în timpul vizitei vice-președintelui de atunci, Joe Biden în Israel. Shermann i-a spus lui Herzog că noua lege este o violare a angajamentelor față de Statele Unite, Egipt și Iordania, care includ evitarea unor pași care duc la escaladarea tensiunilor. Netanyahu a replicat că noua lege „pune capăt practicilor discriminatorii și umilitoare care au interzis evreilor să trăiască în nordul regiunii Samaria, care este parte a pământului nostru istoric”. El a adăugat că Israelului nu intenționează să creeze așezări acolo.

XS
SM
MD
LG