Linkuri accesibilitate

Declarații pro-Israel și demonstrații pro-Hamas în vestul Europei


Lumânări în fața sinagogii din München, Germania, în semn de solidaritate cu Israelul, după atacul terorist Hamas. 12 octombrie 2023.
Lumânări în fața sinagogii din München, Germania, în semn de solidaritate cu Israelul, după atacul terorist Hamas. 12 octombrie 2023.

Mai mulți lideri europeni au denunțat caracterul antisemit al demonstrațiilor de solidaritate cu atacul terorist Hamas din Israel, organizate în ultimele zile în Europa. Franța și Germania au anunțat măsuri de securitate suplimentare.

„Israelul are dreptul, ba chiar datoria de a-și apăra cetățenii, în limitele dreptului internațional”, a declarat joi seară, la televiziunea publică ZDF, ministra germană de externe Annalena Baerbock (Alianța 90/ Verzii) înainte de pleca în vizită în Israel.

Armin Laschet, responsabil cu politica externă în principalul partid de opoziție din Germania, Uniunea Creștin-Democrată, a declarat că războiul cu Hamas este pentru Israel „un război pe viață și pe moarte”, care pune sub semnul întrebării existența statului creat pentru a le oferi evreilor un loc sigur pe lume, după ororile Holocaustului din al Doilea Război Mondial.

Cu aceste argumente, cei doi politicieni germani din tabere politice opuse au condamnat ferm și demonstrațiile de solidaritate cu acțiunile organizației Hamas în Israel care au avut loc în mai multe orașe germane după atacurile din 7 octombrie.

Aproximativ 1.300 de israelieni au fost uciși de sâmbătă, 7 octombrie, când Hamas a atacat Israelul din Fâșia Gaza. Numărul palestinienilor uciși în Gaza, în urma răspunsului militar al Israelului, de ridică la circa 1.600 de persoane, informează Ministerul Palestinian al Sănătăţii. De ambele părți, majoritatea morților sunt civili.

Hamas ține ostateci în Gaza peste 100 de persoane răpite din Israel încă din primele ore ale incursiunii teroriste.

Franța interzice manifestațiile pro-palestiniene

În Franța, 24 de persoane au fost arestate în ultimele zile, după o serie de incidente antisemite, a informat ministrul de interne, Gérald Darmanin.

Darmanin, care a ordonat interzicerea manifestațiilor pro-palestiniene, a avertizat că străinii care încalcă regulile vor fi deportați „sistematic”.

În ciuda interdicției, în jur de trei mii de persoane au participat joi, în centrul Parisului, la o manifestație pro-palestiniană. Zece persoane au fost reținute, iar poliția a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea care scanda „Israelul criminal”, „Palestina va câștiga” și flutura steaguri palestiniene.

Joi seară, într-un discurs televizat, președintele Emmanuel Macron a avertizat că actele de antisemitism și în apărarea terorismului vor fi pedepsite „sever”.

Președintele francez a spus că țara nu ar trebui să cedeze „la manifestații de ură”, ci trebuie să rămână unită. „Să nu adâncim falii naționale cu tensiuni internaționale”, a mai spus el.

Franța are o comunitate evreiască de aproape 500.000 de oameni, cea mai mare din Europa. Comunitatea musulmană din Franța este, de asemenea, printre cele mai mari din Europa - aproximativ cinci milioane de oameni.

Macron a ținut să sublinieze că în acest moment, nu este vorba de un conflict între Israel și Palestina, ci între „teroriști și o țară cu valori democratice”. El și-a oferit sprijinul „ferm și complet” Israelului, despre care a spus că are tot dreptul să răspundă, dar răspunsul trebuie să fie „puternic și corect”.​

Măsuri speciale de protecție

Ministrul francez de interne, Darmanin a cerut ca școlile evreiești și sinagogile să fie protejate de o prezență „vizibilă” a poliției. El a declarat pentru radioul public francez că 100 de acte antisemite au fost înregistrate de sâmbătă, cele mai multe fiind graffiti cu simboluri naziste, cu texte ca „Moarte evreilor”, și apeluri la intifade împotriva Israelului”.

A fost mărită și protecția unor politicieni de frunte, evrei, între care președintele Adunării Naționale (parlamentul francez) Yaël Braun-Pivet.

Trei școli evreiești din Amsterdam au declarat că vor fi închise vineri, din motive de securitate. Decizia a fost luată după ce un fost șef al Hamas a cerut ca vineri să se organizeze proteste în întreaga lume musulmană în sprijinul palestinienilor.

Joi, premierul belgian, Alexander De Croo, a declarat că țara sa întărește securitatea comunității evreiești, adăugând într-o postare pe X, fost Twitter, că a „crecut vigilența din cauza amenințării cu atacuri antisemite”.

Priemierul britanic, Rishi Sunak, a promis fonduri suplimentare de 3 milioane de lire sterline pentru a proteja școlile și sinagogile evreiești din țară, după ce „Community Security Trust”, structură care sprijină asigurarea securității comunităților evreiești, a declarat că de la atacul Hamas asupra Israelului, a crescut cu peste 300% numărul de rapoarte privind incidente antisemite, relatează The Guardian.

În Spania și Portugalia, două sinagogi au fost vandalizate cu inscripții pro-palestiniene.

Comunitatea evreiască din Porto a declarat miercuri că pe sinagoga Kadoorie Mekor Haim s-a scris „Palestina eliberată” și „Puneți capăt apartheidului din Israel”.

O sinagogă din Spania a fost, de asemenea, vandalizată cu inscripții ca „Palestina liberă”.

La Barcelona, de teama unor incidente antisemite, comunitatea evreiască a anulat toate evenimentele la sinagogă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG