Linkuri accesibilitate

„Defender-Europe 20”: NATO își reduce marile manevre pe acest an din pricina virusului


NATO îşi va reduce principalul exerciţiu militar în acest an, „Defender-Europe 20”, la care urmau să participe 37.000 de militari începând din aprilie până în mai, în șase ţări europene, fiind reduse în special trupele americane, din pricina epidemiei de coronavirus.

NATO a anunțat de asemenea că monitorizează îndeaproape evoluția virusului. Cu toate astea, în cea mai recentă strategie oficială publicată a Alianței nu se regăsește niciun fel de mențiune a vreunei posibile pandemii.

Din acești 37.000 de militari NATO din 18 țări, 20.000 -- mai mult de jumătate-- erau prevăzuți a fi soldați SUA, dar Pentagonul a anunțat că își va reduce masiv participarea.


„Defender-Europe 20” este un exerciţiu condus de Statele Unite. Statele Unite au anunţat că vor reduce numărul de participanţi americani şi vor evalua activităţile la Defender-Europe 20, ca răspuns la focarul de coronavirus ", a declarat un oficial al Alianţei, care a precizat că siguranţa personalului este „prioritară”.

Comandamentul forţelor americane în Europa a spus, la rândul său, că „exerciţiul a fost modificat ca mărime şi amploare” şi că, începând de vineri, toate mişcările de personal şi echipamente din Statele Unite în Europa au încetat.

S-a crezut chiar, vreme de câteva zile, că manevrele vor fi anulate, ceea ce ar fi fost un eșec simbolic pentru cea mai mare alianță militară de pe planetă.

Aceste manevre, cele mai mari planificate de NATO în acest an, urmau să fie efectuate în șase ţări europene: Olanda, Germania, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia, dar în toate aceste state au fost înregistrate cazuri de coronavirus.


Exerciţiile erau planificate în perioada 20 aprilie - 20 mai, însă mişcările echipamentelor şi ale personalului începuseră în februarie şi trebuie să dureze până în iulie.

Acum, însă, ordinul a fost dat ca un număr neprecizat din efectivele americane deja ajunse în Europa să se întoarcă în SUA. Germania a anunțat de asemenea că își va reduce participarea la doar 250 de militari.

In principiu, manevrele, indiferent sub ce formă vor avea loc, ar trebui să simuleze capacitatea de apărare a Europei în fața unui agresor care nu poate fi altul decât Rusia.

Într-un comentariu publicat de CNBC, sâmbătă 14 martie, Frederick Kempe, directorul Atlantic Council, unul din cele mai influente think tanks din SUA, punea întrebarea de ce nu ar interpreta NATO faimosul art. 5 din carta sa, cel care spune că un atac împotriva unui membru al Alianței este un atac împotriva tuturor, astfel încât apărarea colectivă să se aplice și pandemiilor. Până la urmă, virusul a infectat 28.000 de cetățeni ai NATO și a omorât 1.200 de oameni din țările NATO. Nevoia unui gest de solidaritate e mult mai mare acum decât după atentatele de la New York din 2001.

Un asemenea gest de solidaritate cu Europa, fie și în cadrul NATO, ar duce la repararea relațiilor transatlantice, greu puse la încercare în ultima vreme.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG