Știrile presei moldovene
- Un deficit accentuat de energie electrică s-a înregistrat în dimineața zilei de marți, 25 octombrie, pe malul drept al Nistrului, după ce o avarie s-ar fi produs la Centrala de la Cuciurgan din stânga Nistrului, notează TV8. Din cauza defecțiunii unei turbine a centralei, s-a înregistrat un deficit suplimentar de peste 100 de MW, iar pentru a remedia situația, autoritățile de la Chișinău au solicitat cantități suplimentare din sistemul electroenergetic din România. Defecțiunea tehnică a fost înlăturată în câteva ore. Reprezentanții Moldelectrica, operatorul sistemului de transport al energiei electrice în Republica Moldova, spune că o astfel de defecțiune s-ar fi produs și în vară și atunci deficitul de energie ar fi fost acoperit tot de România.
- Cetățenii Republicii Moldova plecați peste hotare, dar cu apartamente în care nu locuiește nimeni, vor beneficia, de asemenea, de compensanții la energie pentru perioada rece a anului. Și fără a fi înregistrați pe platforma compensatii.gov.md, acești beneficiari vor fi introduși în categoria de vulnerabilitate medie, scrie AGORA, după cum a spus într-un interviu Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială. Decizia a fost luată în contextul în care noul mecanism de compensații este aplicat în premieră și s-ar putea ca anumite persoane precum ar fi bătrânii sau alte categorii vulnerabile să nu reușească să se înregistreze pe noua platformă.
- Termoelectrica, principalul furnizor și distribuitor de căldură din Chișinău va primi 8.000 de tone de păcură, din rezerva de stat, pentru a acoperi deficitul de gaze naturale, scrie Deschide.md. Un proiect în acest sens va fi discutat la ședința de Guvern de astăzi. Această cantitate de păcură urmează să înlocuiască deficitul de gaze naturale, după ce Gazprom a redus livrările spre Republica Moldova. Păcura va asigura funcționarea normală a termocentralelor pe gaz în condițiile în care o mare parte din blocuri folosesc această sursă de energie.
- Comisia de la Veneția face mai multe recomandări Republicii Moldova în privința reformării Curții Supreme de Justiției. Astfel, Comisia spune că verificarea extraordinară a judecătorilor prevăzută în proiectul de lege ar putea fi justificată doar în cazul unor „circumstanțe excepționale”, punctează Ziarul de Gardă. Cât despre numărul și componența magistraților Curții, Comisia de la Veneția consideră că o componență mixtă de judecători de carieră și alți profesioniști din domeniul juridic și reducerea numărului de judecători sunt măsuri ce „ar trebui introduse treptat și fără a-i afecta pe judecătorii în funcție în prezent”. Publicația amintește că în proiectul de lege al autorităților de la Chișinău despre reformarea Curții Supreme de Justiție una dintre principalele prevederi este de a schimba componența instanței și de a micșora numărul de judecători de la 33 la 20, până anul viitor, în vară, când ar urma să-și înceapă activitatea noua componență a Curții.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, pe Facebook este citit cu predilecție reportajul de la Jurnal.md, despre faptul că bătrânii din Republica Moldova suferă cel mai mult de singurătate. Neputincioși și părăsiți de copii, aceștia stau zile întregi fără să schimbe o vorbă cu cineva.
- Pe aceeași rețea este popular și reportajul Europei Libere despre soldații ucraineni care au primit sistemul ceh de rachete Vampir, pe care îl folosesc pentru a respinge forțele ruse în luptele intense din Donbas.
- Pe Instagram este virală postarea de la TV8 despre autoritățile locale din Ungheni și Soroca care au decis să sisteze iluminatul stradal pentru a economisi energie.