Linkuri accesibilitate

Deficitul de cadre medicale crește, în ciuda salariilor mai mari


Cel mai mare deficit de cadre medicale se resimte în instituțiile republicane și municipale, unde ar fi nevoie de 369 de medici, în instituțiile raionale de 345 de specialiști, iar în centrele de sănătate de 232.
Cel mai mare deficit de cadre medicale se resimte în instituțiile republicane și municipale, unde ar fi nevoie de 369 de medici, în instituțiile raionale de 345 de specialiști, iar în centrele de sănătate de 232.

Deficitul de cadre medicale a crescut în 2022, accentuând o tendință de cel puțin un deceniu. Sistemul medical duce lipsă în primul rând de medici de familie, anesteziologi și radiologi-imagiști, arată date proaspete obținute de Europa Liberă de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Ministerul Sănătății confirmă că „asigurarea” cu medici este în continuă scădere, dar subliniază că numărul de medici raportat la populație este peste media acceptată.

Datele ANSP arată că „necesitatea de medici” în 2022 este de aproape o mie de persoane, iar cea de „personal medical mediu” – de peste o mie, după ce sistemul a pierdut peste 1.200 de medici și asistente medicale între anii 2018-2021.

Lipsa medicilor și părăsirea în masă a sistemului este rezultatul unui management prost...

„Lipsa medicilor în sistem și părăsirea în masă a sistemului este rezultatul lipsei unor abordări strategice de motivare și reținere a personalului, a unui management prost la nivel central și instituțional”, crede Rodica Rusu-Gramma, specialist în management și legislație în sănătate, conferențiar universitar, USMF „Nicolae Testemițanu”. „Pandemia de Covid-19 a accentuat și acutizat o problemă care exista în surdină, fără a fi ancorată corect la nivel de sistem”, a spus Rusu-Gramma Europei Libere.

Numărul medicilor angajați în spitalele și centrele de sănătate moldovene a oscilat în jurul a 12 500 în ultimii trei ani, iar cel al asistentelor medicale a fost de aproximativ două ori mai mare.

Ministerul Sănătății a spus Europei Libere că asigurarea cu medici este în R. Moldova peste media Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), de 3,4 medici la 1.000 de locuitori.

Autoritățile din sănătate mai spun că salariul mediu al medicilor din instituțiile medicale publice aproape s-a dublat de la începutul pandemiei de COVID-19, de la 8.890 de lei în 2019, până la 16.600 de lei în 2021. Cu toate acestea, raportul medici/populație a continuat să degradeze.

Cel mai mare deficit de cadre medicale se resimte în instituțiile republicane și municipale, unde ar fi nevoie de 369 de medici, în instituțiile raionale de 345 de specialiști, iar în centrele de sănătate de 232.

Cei mai căutați specialiști sunt medicii de familie, anesteziologii, dar și medicii radiologi-imagiști.

În lipsa cadrelor medicale, medicii lucrează peste norma admisă, iar spitalele angajează pensionari.

„Avem și medici care sunt la pensie și este nevoie de tineri specialiști: endocrinolog, medic funcționalist, cardiolog”, a spus Europei Libere Ion Manole, vicedirectorul Spitalului Raional Florești.

Din anul 2021, spitalul a rămas doar cu un specialist cardiolog, întrucât unul dintre specialiști s-a transferat la un spital din capitală. „Atunci când cardiologul merge în concediu, sunt specialiști care îl înlocuiesc. De exemplu, medicii interniști au specializare și în cardiologie”, spune Manole.

În realitate, medicii lucrează pentru trei salarii, dar primesc un salariu jumătate...

„Noi avem 30 de paturi și un singur medic, iar asta e puțin. Oftalmologii merg dimineața în secția consultativă și consultă pacienții, pe urmă merg în staționar. În realitate, medicii lucrează pentru trei salarii, dar primesc un salariu jumătate, pentru că atât permite legislația”, a spus Europei Libere, Vladimir Popovici, directorul spitalului raional Ungheni. La acest spital sunt angajați 77 se medici, dar mai are nevoie de 48.

Soluții locale

O hotărâre de guvern din 2007 obligă autoritățile locale să ofere tinerilor medici locuință gratuită sau să le compenseze cheltuielile pentru chirie în primii trei ani de activitate. În unele cazuri, autoritățile locale fac mai mult de atât.

Spitalul Raional Florești oferă tinerilor specialiști spațiu locativ - un beneficiu aprobat de Consiliul Raional ca soluție pentru deficitul de medici. Dacă specialistul lucrează la spital timp de 10 ani, acest spațiu locativ i se transmite în proprietate.

„Am angajat un pediatru anul trecut, după rezidențiat. Doamna a fost de acord și respectă acest regulament”, spune Ion Manole, vicedirectorul spitalului.

Și la Ungheni, administrația spitalului raional se gândește cum ar putea să le creeze condiții de trai tinerilor medici.

„Am auzit că la Chișinău există o firmă care face apartamente vagon, cu toate necesitățile. Costă aproximativ 20 de mii de euro. Am vorbit cu președintele raionului și el a zis că ne va susține financiar”, spune Vladimir Popovici, directorul spitalului.

Situat pe malul Prutului, spitalul din Ungheni mai are o opțiune. Printr-un acord transfrontalier, a luat la muncă 6 medici rezidenți, care fac studiile de rezidențiat la Iași.

Politici naționale

R. Moldova are o strategie de dezvoltare a resurselor umane în domeniul sănătății pentru anii 2016-2025, aprobată în aprilie 2016. Ministerul Sănătății a spus Europei Libere că lucrează în prezent la documente care vor asigura transpunerea în practică a prevederilor acestei strategii, la peste 8 ani de la aprobare. Acestea includ:

  • o inițiativa legislativă pentru motivarea personalului medical să se angajeze în zone rurale sau defavorizate;
  • un proiect de hotărâre de Guvern pentru a îmbunătăți Regulamentul desfășurării studiilor prin rezidențiat și monitorizarea activității rezidenților;

Ministerul Sănătății mai spune că tinerii medici și farmaciști care aleg să lucreze în instituțiile medicale din țară mai primesc o indemnizație unică în mărime de 120 de mii de lei, eșalonată pe trei ani. În primii trei ani de angajare, tinerii specialiști din sistemul medical primesc compensații care le acoperă cheltuielile pentru un consum de curent electric de 30 kW/oră pe lună și pentru un metru cub de lemne și al unei tone de cărbuni pe an.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG