Linkuri accesibilitate

Cooperarea ruso-americană și dejucarea unui atentat terorist, pus la cale de ISIS, la St. Petersburg


În cursul operațiunii organizate vineri la St. Petersburg de arestarea a suspecților islamici
În cursul operațiunii organizate vineri la St. Petersburg de arestarea a suspecților islamici

Declarația Kremlinului: „Informațiile oferite de CIA au fost suficiente pentru a găsi și prinde elementele criminale”.

Vladimir Putin l-a sunat pe Donald Trump sa-i multumeasca pentru rolul jucat de CIA in dejucarea unui atentat terorist in Rusia. Care sint detaliile cunoscute pina acum? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Intr-o imprejurare rara in care a laudat Agentia Americana de Informatii, Vladimir Putin a spus ca informatiile furnizate de CIA au folosit la dejucarea unui atentat terorist, pus la cale de ISIS, la St. Petersburg.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct

Atentatorii planuiau sa provoace explozii in zone aglomerate, intre care Catedrala Kazan, un centru de mare importanta al Bisericii ortodoxe ruse. „Informatiile oferite de CIA au fost suficiente pentru a gasi si prinde elementele criminale” – se arata intr-o declaratie a Kremlinului, care continua „Seful statului rus i-a cerut presedintelui american sa transmita multumiri directorului CIA si ofiterilor care au obtinut informatiile respective”. Atacul a fost caracterizat drept „iminent”, urma sa aiba loc ieri, arestarile fiind efectuate vineri.

Nu este clar cind a oferit CIAul informatiile care au dus la dejucarea atentatului. Agentiile americane de informatii privesc pe urmasii KGBului ca adversari, dar coopereaza in actiuni anti-teroriste. Pe durata conversatiei, Putin i-a spus lui Trump ca agentiile ruse ar proceda la fel, oferind informatii partii americane, in legatura cu amenintari teroriste.

Anterior, presa rusa relatase despre eliminarea unei celule teroriste la St. Petersburg, fara sa mentioneze contributia americana. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a retinut sapte suspecti, care planuiau un numar de explozii. Rusia a mai fost confruntată cu actiuni teroriste, puse la cale de grupari cu care se confrunta si Statele Unite, intre care si ISIS. Nu se stie in ce consta complotul si cum a aflat CIA despre el, dar presa rusa sustine ca ar fi fost arestat un producator de bombe ale carui nume pare rusesc si alti participanti, care par sa provina din regiuni ale Rusiei, cu majoritate musulmana. Asta arata ca majoritatea suspectilor ar putea fi cetateni rusi. Un alt suspect este ce pare cetatean al Tajikistanului.

In 2011, Serviciul de Securitate al Rusiei a avertizat FBI-ul că un imigrant din Rusia care locuia la Boston, Tamerlan Tsarnaev avea legaturi cu extremisti islamisti. FBI-ul a anchetat informatia, la vremea respectiva, pentru ca ulterior sa inchida dosarul. La doi ani dupa aceea, Tamerlan impreuna cu fratele lui, Dzokhar comiteau un atentat terorist la maratonul din Boston. Cele intimplate la sfirsitul saptaminii sint o rara ilustrare publica a cooperarii dintre cele doua servicii, rus si american.

Relatiile dintre Rusia si Statele Unite nu sint bune, CIAul si alte agentii americane acuzind Serviciul Federal de Securitate al Rusiei ca este una dintre cele doua agentii ruse, care s-au aflat la originea amestecului Moscovei in alegerile americane.

XS
SM
MD
LG