Linkuri accesibilitate

Demisia lui Nicolae Furtună: între critici sanitare și beneficii electorale


Nicolae Furtună
Nicolae Furtună

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, și-a dat demisia în urma valului de critici declanșat de afirmația sa că oamenii decedați de COVID-19 erau și așa „o povară”.

Oficialul care a condus, alături de alții, răspunsul autorităților la pandemia de coronavirus, și-a cerut mai întâi scuze, spunând că a fost înțeles greșit atunci când a folosit termenul „povară” luni seara, la postul TVR Moldova. Dar nu au fost suficiente scuzele, Furtună fiind forțat să demisioneze după ce corului de critici din rândurile opoziției s-a alăturat și președintele Igor Dodon.

Demisia lui Nicolae Furtună: între critici sanitare și beneficii electorale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:59 0:00
Link direct

Fostul deja șef de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, și-a aprins „paie-n cap” după ce la TVR Moldova a declarat că pandemia de COVID-19 a luat viața „celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”.

„Din COVID trebuia să facem multe concluzii, inclusiv astea. Nu vreau să fiu judecat şi să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardiovasculare. Acest lucru s-a întâmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, şi în Republica Moldova”.

La scurt timp după emisiune, mai mulți demnitari și lideri de opinie au cerut demisia lui Nicolae Furtună. Fostul președinte al Parlamentului, Adrian Candu, lider al grupului Pro-Moldova, a acuzat guvernarea, pornind de la mesajul lui Nic Furtuna de „un cinism cutremurător”, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a spus că incidentul demonstrează „nepăsarea puterii față de oameni și față de suferința lor”, iar fosta ministră a Sănătății în guvernul Sandu, Ala Nemerenco, a regretat că în timpul mandatului său l-a numit pe Furtună director interimar la ANSP care, în principiu, era cunoscut ca „un specialist bun în domeniul pe care îl gestiona”.

Pomenindu-se luat în furci, în dimineața zilei de marți Nicolae Furtună și-a prezentat public scuzele pentru afirmația scandaloasă. În cadrul unui briefing el a spus că a fost înțeles greșit întrucât a folosit noțiunea povară în sensul medical și nicidecum nu a dorit sa lezeze sentimentele persoanelor care suferă din cauza pierderii oamenilor dragi:

Vreau să vin cu compasiune și empatie față de cei care nu au înțeles corect mesajul meu

„Pornind de la sintagma povară, la care în principiu am făcut referință medicală și socială și nu este prima dată când termenul de povară a infecției cu Covid, este utilizată inclusiv de mine. Dincolo de acestea, eu vreau să vin cu compasiune și empatie față de cei care nu au înțeles corect mesajul meu și care cumva au fost afectați de acest mesaj. Îmi aduc scuzele de rigoare acelor persoane care într-un fel sau altul au înțeles altfel decât am avut eu în vedere expresia povară infecției Covid”.

La închiderea briefing-ului Nicolae Furtună nu dăduse senzația că are de gând să-și dea demisia. A urmat însă mesajul președintelui Igor Dodon care a anunțat că „scuzele publice nu sunt deloc suficiente atunci când printr-o declarație afectezi moral un număr mare de oameni” și că așteaptă de la guvern „o decizie conformă cu așteptările opiniei publice”. În mai puțin de o oră, executivul a dat curs solicitării venite de la președintele Dodon si a anunțat demisia șefului de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Andrei Lutenco
Andrei Lutenco

Fără a pune la îndoială necesitatea demisiei, activistul civic Andrei Lutenco, director de programe în cadrul Centrului de politici și reforme, regretă că retragerea din funcție a fost prezentată tardiv, și astfel președintele Dodon și premierul Chicu au profitat de ocazie ca să-și asume meritul de justițiari, chiar dacă ambii demnitari nici pe departe nu sunt cheie de biserică.

Lui Igor Dodon în repetate rânduri i s-a reproșat că apare în spațiul public fără mască și ignorând îndemnul medicilor de a păstra distanța fizică, iar primul ministru a încălcat propria interdicție de a organiza nunți în perioada de prohibiție sanitară și a organizat nuntă unuia dintre fii săi, ulterior justificând nesocotirea dispoziției legale printr-o jonglerie semantică stângace, subliniază Lutenco.

Dl Furtună nu a avut singur discernământ să-și vadă greșeala

„Ar fi fost foarte bine dacă își dădea demisia singur și nu la imboldul președintelui și apoi al prim-ministrului, fiindcă lăsând acest spațiu pentru politicieni, el s-a lăsat atras încă într-un joc de ratinguri înainte de alegeri, în care președintele Igor Dodon o face pe șeful, iar premierul Igor Dodon pe moralistul. Reiese că dl Furtună nu a avut singur discernământ să-și vadă greșeala și a avut, vezi tu, nevoie de doi oameni care se pretind mai integri și mai curați să-i spună ce să facă”.

Demisia de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică are loc pe fondul înrăutățirii situației COVID-19 în Republica Moldova. Luni, șefa de la sănătate din cadrul primăriei capitalei declara că toate paturile de terapie intensivă din Chișinău sunt ocupate, iar autoritățile caută „spațiu suplimentar de spitalizare”. Într-o postare pe Facebook, ministra sănătății Viorica Dumbrăveanu, care urmează tratamentul de Covid19, a regretat ceea ce ea a numit „declarațiile inadecvate” ale Dlui Furtună” și demisia rapidă ce a urmat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG