Linkuri accesibilitate

Democrații din Congresul american și declarațiile de impozit ale președintelui Trump


Donald Trump la Michigan, pe cînd era candidat prezidențial discutînd problemele economice americane

Traditia alegerilor prezidențiale americane arată că cei care aspiră la cea mai importantă poziție în stat își fac publice de bunăvoie declarațiile de impozite.

In Statele Unite, democratii din Congres incearca o noua strategema pentru a obtine declaratiile de impozit ale presedintelui Trump. Care este acum argumentul? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

In campania electorala pentru alegerile din 2016, candidatul de atunci Donald Trump a refuzat, in repetate rinduri sa isi faca publice declaratiile de impozite, spunind ca firmele sale sint in plin control financiar.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

Traditia alegerilor prezidentiale americane, incepind cu Richard Nixon, arata ca cei care aspira la cea mai importanta pozitie in stat isi fac publice de bunavoie declaratiile de impozite. Argumentul este ca electoratul are dreptul sa stie daca situatia financiara a candidatilor nu prezinta probleme, care sa antreneze potentiale pericole pentru securitatea nationala.

Au urmat doi ani de presedintie Trump cu republicani controlind Congresul si chestiunea impozitelor lui Trump a fost data uitarii. Acum insa, democratii controleaza Camera Reprezentantilor si vor sa vada declaratiile de impozit ale presedintelui. Ei invoca o prevedere legislativa, care arata ca directia Agentiei pentru Colectarea Impozitelor trebuie sa puna la dispozitia Congresului declaratii de impozit daca Congresul doreste sa cerceteze o anumita chestiune cu aplicatii legislative.

In acest caz, ei au cerut declaratiile de impozit pe sase ani ale citorva firme Trump, spunind ca vor sa studieze cum se aplica controalele fiscale ale agentiei in cazul presedintilor Statelor Unite. Este posibil ca Casa Alba sa incerce sa blocheze aceasta cerere.

Trump a spus ca Ministerul Justitiei s-ar putea implica desi cererea Congresului a fost adresata Agentiei specializate in impozite. Purtatoarea de cuvint Sarah Sanders a declarat ca presedintele nu va trimite declaratiile de impozit pentru ca firmele sale sint in continuare sub control financiar, o scuza care e privita cu scepticism. Experti independenti spun ca Trump isi poate face publice declaratiile de impozit, chiar daca se afla sub control financiar.

Legea invocata de Comisia Camerei Reprezentantilor nu ofera sefului Agentiei pentru Impozite o prea mare marja de manevra. Ministrul de Finante, Steven Mnuchin, care a condus partea financiara a campaniei lui Trump nu a comentat noua cerere. Legea din 1924 nu pare sa ofere Casei Albe nici o prerogativa, in relatia dintre Congress si agentia federala, in legatura cu solicitarea mentionata. In depozitia de la Congres, fostul avocat al presedintelui, Michael Cohen a spus ca impozitele lui Trump nu sint sub control financiar, ci, pur si simplu el nu vrea sa le puna la dispozitia Congresului.

Aceasta cerere a Comisiei pentru Cai si Mijloace vine dupa o alta a Comisiei Juridice, care doreste sa obtina in totalitate raportul anchetatorului independent Robert Mueller, pe fondul suspiciunilor cu privire la interpretarea raportului de catre procurorul general, William Barr.

XS
SM
MD
LG