Linkuri accesibilitate

Democrații lansează procedura de suspendare a președintelui Trump, republicanii rămân în spatele președintelui


Președinta Camerei Reprezentanțior, democrata Nancy Pelosi anunță lansarea procedurii de suspendare a președintelui Turmp, 24 septembrie 2019

În Partidul Republican încep să apară fisuri.

După ce esența convorbirilor președintelui Trump cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski a devenit publică este clar că președintele Trump i-a cerut președintelui nou ales al Ucrainei să investigheze activitatea lui Hunter Biden în Ucraina și posibilul amestec al tatălui său, Joe Biden, pe acea vreme vicepreședinte în administrația Obama. În numele combaterii corupției în Ucraina. Cum reactioneaza spatiul politic american?

Trump, Zelenski si procedura de suspendare - de la Washington, Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct


Câțiva senatori republicani s-au arătat uimiți, cel puțin în particular și au pus sub semnul întrebării maturitatea și judecata președintelui, când i-a cerut șefului statului ucrainean, în vară, să dispună deschiderea unei anchete care să-i vizeze pe fostul vice-președinte Biden si pe fiul acestuia. Un senator republican a spus ca știind ce conțineau transcrierile conversației, Casa Alba nu trebuia să le facă publice, pentru că acum suspiciunea s-a materializat. Pe de altă parte, republicanii cred că democrații, care controlează Camera Reprezentanților, exagerează atunci când au declanșat procedura de investigație dacă faptele comise se ridică la nivelul de gravitate, care să justifice încercarea de a-l demite pe Trump.


Voci din Partidul Republican ar fi preferat ca președintele să continue să saboteze relația cu democrații din Congres și să nu le facă o concesie, ceea ce ar crea un precedent periculos pentru viitori președinți. Dar din nu se știe ce motiv, Trump și consilierii lui au crezut că, odată facută publică, informația cu privire la conținutul convorbirii îl va absolvi pe Trump de vinovăție. Argumentul este că președintele american nu i-a cerut nimic în schimb omologului ucrainean, în timpul conversației, nu l-a șantajat, cu alte cuvinte. Administrația spune că a fost doar un sfat, compatibil cu campania împotriva corupției, sprijinită de Statele Unite. Dar ceea ce Trump le-a cerut ucrainenilor este să găsească informații compromițătoare cu privire la un rival politic din Statele Unite. Or anchetatorii ucrainieni ar fi încercat din greu probabil să nu vină cu mâna goală la Donald Trump.


Pe de alta parte în Partidul Republican încep să apară fisuri. Senatorul republican de Nebraska, Ben Sasse, a spus că partidul său nu trebuie să se comporte ca și cum nimic nu s-a întâmplat, dar nici democrații nu trebuie să vorbească despre demitere, înainte de a vedea care sunt faptele concrete. Senatorul Mitt Romney s-a arătat îngrijorat de cele aflate cu privire la acțiunile președintelui. Pe ansamblu însă republicanii fac încă front comun, în sprijinul președintelui și nu par alarmați. Trump continuă să susțină că nu a greșit, dar îngrijorarea derivă nu doar din ceea ce i-a cerut președintelui Zelenski, dar mai ales din faptul Trump a înghețat finanțarea de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, cu câteva zile înainte de convorbirea telefonică cu președintele Ucrainei.

Senatorul republican Patrick Toomey a spus ca ceea ce Trump i-a cerut lui Zelenski cu privire la Biden este nepotrivit, dar că nu justifică procesul de demitere. `

XS
SM
MD
LG