Gheorghe Cojocaru: „După câteva zile de balansare pe muchie de cuțit, activitatea instituțiilor de stat și viața politică în ansamblul său au intrat într-o normalitate cotidiană care părea perturbată odată cu refuzul Partidului Democrat de a ceda frâiele guvernării noului Guvern în frunte cu Maia Sandu. În istoria recentă a Republicii Moldova n-au mai fost asemenea cazuri, iar ceea ce s-a întâmplat în intervalul dintre 8 și 14 iunie, de la hotărârea Curții Constituționale de a nu recunoaște formarea noului Guvern și până la părăsirea scenei de către Guvernul condus de Pavel Filip, încă își așteaptă cercetătorii.”
Europa Liberă: În acele zile de cumpănă s-au dat sentințe peste sentințe, s-au rostit cuvinte grele despre „uzurparea puterii”, „trădare”, „tentativa unei lovituri de stat”. În condițiile unui război nedeclarat, instituțiile statului funcționau ca în stare de asediu. În fond, ce s-a întâmplat cu Republica Moldova?
Gheorghe Cojocaru: „În mai puțin de o săptămână, în Republica Moldova democrația s-a prăbușit ca din senin, derapând pe o pantă a venezuelizării dramatice, prilej cu care s-a reliefat toată goliciunea instituțiilor de stat ca și a întregului sistem politic aservit unui singur personaj, lui Vlad Plahotniuc. S-a prăbușit și a înviat miraculos. Miracolul s-a datorat intervenției marilor actori ai scenei internaționale ale căror interese, deși divergente în raport cu Republica Moldova, au coincis în legătură cu cel care a personificat sistemul în ultimii ani de guvernare democrată.
Reintrarea în cadrul legalității s-a datorat și noilor parlamentari –
Trezirea la realitate într-un ultim ceas a scurtat calea pentru un transfer pașnic și legal de putere...
celor socialiști și celor din Blocul ACUM –, care și-au dat mâna pentru decapturarea și deoligarhizarea statului, deși nu pot fi bănuiți de simpatii reciproce. Trezirea la realitate într-un ultim ceas și plecarea democraților de la guvernare, ca și piruetele făcute de Curtea Constituțională în legătură cu hotărârile sale din 7 și 8 iunie au scurtat calea pentru un transfer pașnic și legal de putere.”
Europa Liberă: Dacă ar fi să formulați niște învățăminte, evident pentru a nu călca din nou, vreodată, pe aceeași greblă, ce ar fi de spus?
Gheorghe Cojocaru: „Ceea ce s-a întâmplat la Chișinău confirmă că democrația poate fi anihilată chiar cu mijloace aparent democratice și legale, că votul popular poate fi subtilizat prin
Ceea ce s-a întâmplat la Chișinău confirmă că democrația poate fi anihilată chiar cu mijloace aparent democratice și legale...
decizia unor înalte instanțe constituționale și că este extrem de complicat de descâlcit acest ghem de tertipuri procedurale. Vor trebui inventate noi instrumente juridice pentru a exclude pe viitor asemenea abuzuri. Este curios de urmărit până unde va merge justiția pentru a investiga cine au fost făptașii calabalâcului de inspirație venezueliană și cine va răspunde pentru derapările antidemocratice din 8-14 iunie, pentru a nu călca, cum spuneați, din nou pe aceeași greblă.”
Europa Liberă: Știți că mereu vă rog să lăsați ca și cum notițe pentru enciclopedie. Guvernul Pavel Filip cum va rămâne în istoria Republicii Moldova?
Gheorghe Cojocaru: „Ca un Guvern monocolor al democraților, constituit în vremuri agitate cu ajutorul unei strânsuri parlamentare, dar care a arătat certe calități manageriale, a promovat o serie de reforme sociale, a avut inițiative externe de răsunet, a strâns relațiile, în special cele economice, cu România. Dar tot în mandatul acestui Guvern a fost anulat votul la localele
Guvernarea democrată a îngropat Academia de Științe a Moldovei ...
din Chișinău și la alegerile parlamentare, au fost expulzați profesorii turci, Republica Moldova pierzând procesul la CEDO în acest caz. Cu regret, guvernarea democrată a îngropat Academia de Științe a Moldovei și a avut, în final, o ieșire lamentabilă din scenă.”