Linkuri accesibilitate

Depoziția lui Kurt Volker în fața comisiilor Congresului american


Reprezentantul special prezidențial în Ucraina, Kurt Volker, la audierile din comisiile Congresului la Washington

Înalți diplomați americani i-ar fi oferit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, imediat după ce a fost ales, perspectiva unei vizite la nivel înalt la Washington condiționate de anchetarea activității familiei Binden.

Ceea ce reiese dintr-o serie de texte și mesaje electronice, făcute publice joi noaptea, pe 3 octombrie, de membri ai Camerei Reprezentanților din Congresul american, după audierea fostului emisar special american pentru Ucrainei, Kurt Volker, ar fi că înalți diplomați americani i-ar fi oferit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, imediat după ce a fost ales, perspectiva unei vizite la nivel înalt la Washington.

Condiția ar fi fost să se angajeze să lanseze o investigație în activitatea familiei fostului vicepreședinte democrat Joe Biden în Ucraina.

Volker a demisionat săptămâna trecută, după ce numele său a apărut în plângerea unui avertizor de integritate, legată de discuția telefonică din iulie, între președintele american Donald Trump și omologul ucrainean Volodimir Zelenski. O discuție în care președintele părea să condiționeze eliberarea unui important ajutor militar de investigarea activității familiei Biden în Ucraina.

Dintr-o serie de mesaje electronice între Volker și Andri Ermak, consilier al președintelui ucrainean, reiese că Ermak ar fi acceptat în principiu ideea acestui „troc” și discuta posibila dată, în septembrie, pentru o întâlnire la Washington între Trump și Zelenski.

Planul a fost abandonat pentru că partea ucraineană nu a emis nici o declarație despre deschiderea unei investigații legată de familia Biden.

Cei doi președinți s-au întâlnit numai la Națiunile Unite, în marginea Adunării Generale ONU.

În cursul audierilor din Camera Reprezentanților, care au durat mai multe ori, Volker a declarat „că o mulțime de oameni” din Departamentul de Stat erau îngrijorați de aparentele încercări de a lega ajutorul militar pentru Ucraina (care fusese aprobat de Congres, dar blocat temporar de Casa Albă) de dorința administrației de a se deschide o anchetă în Ucraina, legată de activitatea familiei Biden.

Fiul lui Biden, Hunter, fusese membru al consiliului de administrație al firmei ucrainene de gaze Burisma, în timp ce tatăl său era vicepreședinte în administrația Obama și se ocupa de Ucraina. Nu există nici un indiciu că familia Biden ar fi comis vreun abuz în acest context.

Joe Biden este acum unul din politicienii cu șanse mari de a deveni candidatul Partidului democrat, deci contracandidatul președintelui Trump în alegerile prezidențiale din 2020.

Kurt Volker este primul oficial al Departamentului de Stat care a apărut în fața comisiilor din Camera Reprezentanților, implicate în investigația care ar putea duce la suspendarea din funcție („impeachment”) a președintelui Donald Trump.

Democrații îl acuză pe președinte că ar fi abuzat de poziția sa și ar fi încălcat constituția, încercând să forțeze o putere străină, în acest caz Ucraina, să se amestece în campania electorală americană. După ce alegerile prezidențiale din 2016 fuseseră oricum umbrite de ancheta privind amestecul Rusiei în campania electorală.


Pe 11 octombrie este programată audierea fostului ambasador american la Kiev, Marie Yovanovich, rechemată subit la începutul anului, după aparente disensiuni cu administrația Trump privind politica față de Ucraina.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG