Linkuri accesibilitate

Comey vs. Trump


O zi in care purtătorul de cuvînt al Casei Albe este obligat să răspundă public „Președintele nu este un mincinos”, nu poate fi declarată una benefică politic.

Fostul director FBI, James Comey, a fost audiat ieri in Congresul american. Ce a dat la iveala audierea cu privire la actiunile presedintelui Donald Trump O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Ce urma să spună, în linii mari, fostul director FBI, James Comey, se stia pentru că acesta a facut public cu o zi inainte conținutul depozitiei. Cu toate acestea, evenimentul s-a bucurat de un interes major, unii comparindu-l cu finalele de fotbal american sau cu evenimente politice majore, in istoria Statelor Unite.

A justificat depozitia acest interes? In linii mari, Comey a sustinut – prin exemplele date – că presedintele Trump a incercat sa impiedice bunul mers al justitiei, cind i-a cerut sa-i fie fidel si cind l-a indemnat sa renunte la investigatia impotriva fostului consilier pentru securitate nationale, Michael Flynn, care era suspectat de legaturi improprii cu Rusia.

Si cazul prezentat presupune că Trump ar fi intentionat sa impiedice procesul legal din moment ce inainte de a-l aborda pe Comey, le-ar fi cerut ministrului justitiei si ginerelui sau si consilier prezidential, sa-l lase singur cu directorul FBI.

Exista si aparenta unei mize pentru bunavointa lui Comey si anume raminerea sa in functie.

Comey a spus într-o, practic, concluzie și sugestie: „Nu cred ca este căderea mea sa spun dacă conversatia cu presedintelui a fost o incercare a sa de a obstructiona justitia”. El a spus că cele întimplate l-au deranjat si ingrijorat si ca este misiunea investigatorului independent, Robert Mueller sa stabileasca adevarul.

Dar James Comey a spus că – după opinia sa – a fost concediat de Donald Trump in legatura cu investigatia referitoare la Rusia. Fostul director FBI a acuzat Casa Alba si pe presedintele Trump că au mintit atunci cind au sustinut că demiterea sa avut la origine situatia din FBI, ei sustinind ca agentia ar fi fost dezorganizata si demoralizata, din cauza lacunelor de la virf. Comey a contrazis aceasta ipoteza.

Chiar daca datele prezentate nu sint suficiente, probabil, pentru a se putea vorbi acum despre o actiune in justitie sau demitere, o zi in care purtatorul de cuvint al Casei Albe este obligat sa răspunda public „Presedintele nu este un mincinos” nu poate fi declarată una benefică politic.

XS
SM
MD
LG