Linkuri accesibilitate

Derapaje regretabile


Klaus Iohannis și Patriarhul Daniel, la marcarea a 160 de ani de la Mica Unire

Un derapaj din rugăciunea de la Înviere ca o poliță plătită autorităților, întruchipate în persoana președintelui.

La o biserică din Constanța, rugăciunea de Înviere a cunoscut un moment neobișnuit. Atunci când a venit rândul Ecteniei Mari, acea parte a slujbei în care preoții și credincioșii se roagă pentru sănătatea poporului și a celor din fruntea statului, preoții i-au îndemnat pe enoriași să se roage pentru „conducătorii ortodocși ai țării”. Precizarea restrictivă nu putea trece neobservată, mai ales știind că președintele Iohannis nu este ortodox. Această situație ne-a adus în minte alegerile prezidențiale din 2014, când Gabriela Firea, ce conducea echipa de campanie a lui Victor Ponta, și Ponta însuși nu pierdeau nici o ocazie să sublinieze că sunt ortodocși, spre deosebire de Klaus Iohannis.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

E greu de spus ce i-a determinat pe preoții din Constanța să reia acum tema non-apartenenței președintelui la religia ortodoxă. E cam devreme, totuși, pentru prezidențialele de la toamnă, când se va veni iarăși, fără îndoială, cu astfel de insinuări. O explicație s-ar putea găsi în problemele cu care se confruntă arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, și mai mulți dintre consilierii săi. Cu toții au dosare penale, iar acuzațiile care li se aduc sunt grave. E posibil ca derapajul din rugăciunea de la Înviere să fie o poliță plătită autorităților, întruchipate în persoana președintelui.

Nu avem a face, însă, cu un fapt izolat. Unele fețe bisericești țin cu tot dinadinsul să se dea în spectacol. Dăunezi, a fost invitat în studiourile Antenei 3, Ioan Selejan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolit al Banatului. Înalta față bisericească s-a dovedit a fi un telespectator fidel al acestui post, ceea ce denotă, înainte de orice, lipsă de gust. Dar mitropolitul a mers mai departe și a adus un adevărat omagiu realizatorului Mircea Badea, pe care l-a numit „pustnicul de la miezul nopții”. El, a continuat mitropolitul, „biciuiește păcatele și năravurile care s-au petrecut în ziua aceea în societate”, lucrează la „asanarea societății românești”, plus că este „un om familist”. Încheierea a fost vibrantă: „să fiți plugarul acela creștin care să semănați mereu bob de grâu curat în spațiul nostru românesc”.

Cel căruia i se adresau aceste laude este, în realitate, un individ de o rară vulgaritate, care se scălămbăie și proferează minciuni și calomnii. E unul din cei care, la Antena 3, manipulează, în chipul cel mai pervers, opinia publică, declanșând, printre altele, sinistre operațiuni de linșaj mediatic. Mitropolitul ar fi trebuit să țină seama și de faptul că realizatorii de la Antena 3 fac partizanat politic și îi demolează pe adversari cu cea mai teribilă ură necreștinească.

Credeam că, în aceste două cazuri, Patriarhia va veni cu un punct de vedere. Îl aștept și acum.

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG