Linkuri accesibilitate

Deseori, străinii vor binele acestui petec de teren mai tare decât băștinașii...


Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea

Jurnalul săptămînal al lui Vladislav Gribincea.

Născut la 22 aprilie 1980, s. Văratic, r. Râşcani. A absolvit studiile de licenţă şi masterat la Facultatea de Drept, Universitatea de Stat din Moldova. În anul 2005, a absolvit Programul Chevening la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie. Actualmente este preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Experienţa lui ţine, în principiu, de reformarea justiţiei şi de activitatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Începând cu anul 2002, reprezintă reclamanţii în faţa CEDO, precum şi în litigii complexe la nivel naţional. A contribuit la elaborarea Strategiei de reformare a sectorului de justiţie pentru anii 2011-2016, precum şi la reformarea legislaţiei moldoveneşti cu privire la organizarea judecătorească, organizarea procuraturii, procedura civilă şi procedura penală.

Jurnal săptămînal Vladislav Gribincea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct

Luni

Dis de dimineată sunt contactat de o persoană care se plânge că, prin hotărâri judecătorești, îi sunt luate afacerile. Tind să îi dau dreptate. Ce poate fi mai dăunător pentru încrederea în justiție.

Duminică făcusem o postare pe o rețea de socializare, îndemnând diaspora să depună cereri la CEC pentru a deschide secții de votare mai aproape de ei. Din comentarii desprind decepționarea multora după schimbarea sistemului electoral și reducerea importanței votului diasporei în jumătate, însă nimic mai bun nu pot propune.

După o zi plină de întâlniri, seara, mă întâlnesc cu mai mulți străini la o recepție. Mă conving a câta oară că, deseori, străinii vor binele acestui petec de teren mai tare decât băștinașii.

Marți

Plec la o reuniune în afara orașului. Am uitat demult cât este de plăcut la țară, în compania unor oameni sinceri și binevoitori. Nu au plecat încă toți.

În după amiaza zilei citesc din presă că Moldova nu este guvernată de Partidul Democrat, ci de opoziție. Iarăși nu înțeleg nimic.

Înțeleg totuși că Ministerul economiei a cerut anularea scumpirii carburanților, scumpire autorizată de ANRE și suspendată la scurt timp după solicitarea Primului-ministru. Cât de nesigură trebuie să fie ANRE de propria decizie, dacă o suspendă așa de ușor. Si când te gândești că o astfel de decizie implică cheltuieli enorme pentru populație și încasări mari pentru petroliști...

La oficiu, din nou concursuri – de data aceasta căutăm un nou jurist în locul celui angajat cu doar un an în urmă. Nu, nu am dat greș cu alegerea anul trecut - tânărul a obținut o bursă de studii peste hotare. Nu este cert dacă va reveni în țară.

Miercuri

Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea

Aflu că procurorii au un plan de recuperare a miliardului furat și cunosc principalele persoane vinovate. O noutate bună, însă întârziată. Au trecut trei ani și jumătate de la furtul miliardului. Mai conștientizez că principalul suspect este încă la libertate, iar afacerile lui lucrează nestingherit, chiar dacă autoritățile susțin să au pus sechestru pe bunurile acestuia. Bine că cel puțin acum au un plan. Aștept cu nerăbdare recuperarea sumelor sustrase. Bănuiesc că va dura.

Între timp, citesc că premierul georgian a demisionat din cauza protestelor, președintele american este optimist în ceea ce privește denuclearizarea Coreii de Nord, iar ceilalți, inclusiv Președintele Republicii Moldova, este în așteptarea Campionatului mondial de fotbal din Rusia.

Joi

Dis de dimineată, ca și majoritatea celor care au trecut prin centrul Chișinăului, am stat mai mult timp în ambuteiaje pe strada Șciusev.

Apoi încerc să mă dumiresc de ce avocații nu sunt lăsați să intre cu computerele și telefoanele mobile în sediul CNA. Nu găsesc o explicație plauzibilă, doar și ei sunt la lucru. Probabil așa este mai simplu pentru CNA.

Între timp înțeleg că mai este și altceva de făcut. Definitivez raportul de activitate al Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Mă uimesc cât de multe am făcut în 2017, dar și cât de tare s-a schimbat situația din țară în comparație cu anii precedenți, cu regret, nu în bine. Între timp, începe Campionatului mondial de fotbal!!!

Vineri

Sfârșit de săptămână, preferata mea zi! Înțeleg totuși că va trebui să lucrez și în week-end. Întârzii la o întâlnire cu nu bun prieten care a revenit în Moldova de la capătul lumii. Foarte bucuros să îl văd, mai ales ca și el a venit cu vești bune.

Între timp aud la radio că mandatul primarului nou-ales al Chișinăului încă nu a fost validat, după două săptămâni de la alegeri. În schimb se ieftinește energia electrică și ONU se pregătește să discute despre retragerea trupelor ruse din Transnistria. Există o explicație pentru orice, bineînțeles.

E fierbinte in Chișinău. Distracția continuă!

XS
SM
MD
LG