Linkuri accesibilitate

Despre campionii mecanismului fiscal 2%


Conducătorii au făcut o sumedenie de bazaconii şi statul pare suficient sieşi. Putem avea deplină încredere în structurile acestui stat?

Serviciul Fiscal de Stat a publicat un raport care ne arată cui au donat contribuabilii 2% din impozitul venit în 2017. Marele campion al acestui mecanism fiscal e Asociaţia Obştească a Veteranilor şi Pensionarilor Afacerilor Interne din RM. Aceasta a încasat 1 milion 691 de mii de lei! O fi la mijloc disciplina proverbială a celor din MAI? Poate.

Mult mai curios mi se pare că pe locul doi, cu 472 de mii de lei se situează Fundaţia Miron Shor. E o fundaţie a primarului de Orhei, Ilan Shor, şi care cu un an înainte adunase numai 282 de lei, o sumă ridicolă. Ei bine, saltul Fundaţiei lui Shor într-un an e uriaş. De la nimic la 472 de mii! Cum e posibil aşa ceva? Cine o fi oamenii care au donat această sumă lui Shor? Habar n-am, dar mi se pare o performanţă incredibilă.

Despre campionii mecanismului fiscal 2%
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Foarte curios mi se pare şi locul 6 al Asociaţiei Obşteşti „Societatea Cernobîl din raionul Şoldăneşti” cu 107 mii de lei acumulaţi. Şi parcă mai există filiale Cernobîl şi în alte raioane, dar anume cea din Şoldăneşti a avut cel mai mare succes? De ce? Nu e clar.

Pe de altă parte, Fundaţia Renato Usatîi, a fostului primar de Bălţi, a reuşit să adune prin acest mecanism fiscal numai 269 de lei. Mă miră foarte mult şi acest rezultat. Shor acumulează sume mari, pe cînd Usatîi, un „filantrop” asemănător, nu poate aduna nimic. Miracole moldoveneşti!

Vreau să spun iată ce. Acest mecanism îi permite omului să direcţioneze 2% din impozitul pe venit unei organizaţii, dar nu-i permite să se convingă că banii direcţionaţi au ajuns într-adevăr la organizaţia cu pricina. Iese că cetăţeanul trebuie să aibă încredere în Fisc. Ideea nu e rea şi aşa ar trebui să fie într-un stat normal. Să nu uităm însă unde trăim noi. Trăim în RM, o zonă în care conducătorii au făcut o sumedenie de bazaconii şi în care statul pare suficient sieşi. Putem avea deplină încredere în structurile acestui stat?

XS
SM
MD
LG