Linkuri accesibilitate

Despre jurnalism în vremuri de război


Marina Ovseannikova, jurnalista rusă protestatară, a devenit colaboratoare a ziarului „Die Welt”

Imaginile cu jurnalista rusă Marina Ovseannikova care a protestat împotriva războiului luna trecută în timpul unei emisiuni televizate în direct au făcut înconjurul lumii. Presa internaţională s-a întrebat atunci ce pedeapsă riscă jurnalista după ce a avut curajul să arboreze un mesaj contra războiului lui Putin din Ucraina. „Opriți războiul. Nu credeți în propagandă, ei vă mint chiar de aici”, a scris ea în engleză și în rusă pe o pancartă pe care a ridicat-o în spatele prezentatoarei tv care citea știrile în emisie directă. „Opriţi războiul”, a reuşit să mai spună înaintea întreruperii difuzării ştirilor.

Despre jurnalism în vremuri de război
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00

Se ştie că a primit o amendă şi că nu a fost condamnată la închisoare. Ea a postat pe Twitter un mesaj în care spune că nu regretă felul în care şi-a exprimat dezacordul cu politica lui Putin. În zilele ce au urmat după acţiunea ei de protest, Marina Ovseannikova a acordat televiziunii germane mai multe interviuri. În urma acestor interviuri nu i s-a întâmplat nimic, în afară de faptul că a fost concediată.

La mijlocul lunii aprilie s-a aflat că jurnalista a devenit corespondenta ziarului conservator german „Die Welt”. Primirea jurnalistei ruse în rândurile colaboratorilor ziarului a stârnit numeroase critici. Mai mulţi jurnalişti ucraineni şi ruşi susţin că Ovseannikova a lucrat o perioadă lungă la un post al televiziunii de stat şi ca atare a contribuit la răspândirea propagandei oficiale.

„Dispune de calităţile jurnalistice şi este ea calificată pentru această meserie?”, întreba pe Twitter jurnalista ucraineană Olga Tokariuk. „Am îndoieli. În mass-media de stat nu se practică jurnalism. Ea a lucrat acolo ani de zile şi a fost mulţumită cu propaganda contra Ucrainei. Acum are voie să relateze pentru un mare ziar german despre Ucraina şi Rusia”, a adăugat Tokariuk în postarea citată.

În urma discuţiilor şi dezbaterilor publice pro- şi contra angajării jurnalistei la „Die Welt”, Marina Ovseannikova a publicat un articol în care recunoaşte că a participat la „răspândirea propagandei Kremlinului” şi a fost o „roată a sistemului”. Tot ea afirmă, în „Die Welt” (14.4.22) că nu a redactat texte de propagandă. Regretă că a contribuit la răspândirea lor şi îi este ruşine.

Pentru ziarul berlinez „Die Tageszeitung”, încadrarea Marinei Ovseannikova în redacţia cotidianului „Die Welt” este o bătaie de joc şi un gest de dispreţ faţă de jurnalismul independent. Deja în primul text din „Die Welt”, intitutlat „Ruşilor le este frică”, jurnalista vehiculează ideea falsă că Rusia întreagă ar fi contra războiului. De frică însă, argumentează ea, oamenii nu-şi manifestă public dezaprobarea.

Previous Next

XS
SM
MD
LG