Linkuri accesibilitate

Despre lehamitea albinelor


Vasile Botnaru în studioul Europei Libere la Chișinău
Vasile Botnaru în studioul Europei Libere la Chișinău

Întreaga istorie a faunei pământești în general și a celei politice în particular ne învață că speciile pretins victorioase din lanțul trofic nu sunt în siguranță niciodată.

Un minut cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00
Link direct

Eroul liric din culegerea de nuvele Konarmiya de Isaac Babel, titlu păstrat în limbile de circulație internațională, iar în română intitulată „Armata de cavalerie”, urmăreste propria cădere într-o stare de desensibilizare umană din cauza ororilor Războiului civil din Rusia bolsevică. Chiar în primele pagini din dosarul său psihanalitic îl vedem însă, pe acest erou, îndoliat de… dispariția albinelor. Tirurile de artilerie, focul ce mistuie agoniseala țăranilor, putoarea de hoituri și cârpe ce mocnesc indelung, au distrus „republicile perfect organizate” ale celor mai folositoare insecte din familia apidelor. Insecte binecuvantate de însuși Isus țintuit pe cruce dupa ce, invocă Babel o snoavă din stepele căzăcești, albinele au ignorant îndemnul muștelor și tăunilor să se înfrupte din trupul apetisant expus pe cruce.

Nu e Babel primul scriitor sau artist, și nici ultimul, care ne avertizează că într-un război civil nu există învingători. John Lenon și Yoko Ono au încercat să spună același lucru, pentru cei care au putere de „imaginație”, și continuă să ne avertizeze chiar după ce a fost împușcat mișelește de către un individ dezaxat atins cumva de un fel de „celebritate” grație acestui asasinat. Criminalul, care a tras patru goante în spartele lui Lennon, se numește Mark David Chapman. El luase un autograf de la Lennon cu numai câteva ore înainte de a-l omorî.

Întreaga istorie a faunei pământești în general și a celei politice în particular ne învață că speciile pretins victorioase din lanțul trofic nu sunt în siguranță niciodată. Ba dimpotrivă, sunt prada cea mai jinduită și cea mai vulnerabilă, lucru pe care l-au aflat deja câțiva dintre „prizonierii propriilor iluzii”.

Infatuarea politicienilor care își alimentează trufia din osanalele pe care tot ei le plătesc - din cămătorie și din prada de război - mi se pare foarte simptomatică. Lor în primul rând le este adresat îndemnul lui Isaac Babel și John Lennon să ciulească urechile ca să bage de seamă dacă mai zboară harnicile albinuțe.

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG