Linkuri accesibilitate

Despre rolul femeii în politică și în societate (VIDEO)


Despre rolul femeii în politică și în societate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:44:18 0:00

Vasile Botnaru în Dialog cu Nata Albot și Stela Jantuan.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:27 0:00
Link direct

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru

Bine v-am găsit, doamnelor și domnilor! La microfon e Vasile Botnaru, moderatorul emisiunii „Punct și de la capăt”. Bunele intenții pot avea efect diametral opus, și asta spune dictonul despre pavajul care duce spre Infern. Dorința de schimbare, care este o intenție bună, sinceră, cvasigenerală, mai trebuie înveșmântată, tehnologizată, cântărită, astfel încât să producă efectele scontate. Și este de datoria cârmacilor să fie suficient de perspicace, pentru ca pavajul să ducă acolo unde ne dorim; măcar pe aproape de Raiul jinduit. Un foarte bun studiu de caz de natură să ilustreze dictonul-avertisment este rocada sistemului electoral, pe care a inițiat-o Partidul Democrat. În căutarea consensului – intenție bună, nu? – democrații iată că se văd siliți să renunțe la țintele anunțate. Vreți un exemplu? Ce s-a ales, bunăoară, din mobilul principal cu care și-a racolat simpatizanții - posibilitatea de a-i retrage din funcții pe deputații neisprăviți? Dar cu angajamentul mai vechi de a promova mai multe femei în Parlament, cum rămâne? Comisia de la Veneția a prezentat o listă întreagă de hibe care riscă să transforme buna intenție a democraților într-un pavaj de-a dreptul bestial. Eu mi-am propus să contribui astăzi la dezbaterea temei „Femeile în politică”, ferindu-mă, însă, de contextul preconizatei reforme electorale, pentru că de fiecare dată, așa cum știți, ne interesează radiografia cauzalității și mai puțin soluțiile tehnice, cum le poreclesc deputații. Și iar vorbim despre femeile în politică. De ce? Pentru că asta a recomandat Comisia de la Veneția, nu pentru că tare ar vrea politicienii. Cât de mult vor ei să accepte femeile în politică, am văzut. Și femeile au îndurat, și femeile au așteptat, dar nu toate; unele și-au făcut loc, și nu doar în politică. Și poate e bine așa, pentru că locul femeilor este acolo unde sunt educați politicienii, acolo unde cresc politicienii, astfel încât odată ajunși ei să decidă în Parlament să-și dea seama că, fără femei, țara asta nu prea are șanse. Așa m-am gândit eu să fac o intrare în temă pentru discuția cu Nata Albot, cunoscută activistă – nu trebuie s-o prezint, o vedeți în continuare, chiar dacă s-a mutat pe alt continent -, și Stela Jantuan, cea care a fost în Parlament, a fost deputată și a rămas, probabil, cu cele mai plăcute amintiri. Și doar cu amintiri. La fel o vedeți în diferite discuții, talk-show-uri. Doamna Stela Jantuan, eu știu poziția Dvs. Și totuși, fără cotă iată nu merge; partidele nu au suficient bun-simț. Cum credeți, se poate combina cota și cu bunul-simț, atitudinea firească față de politiciene?

Stela Jantuan: „Nu-mi place acest cuvânt: cotă. Într-adevăr, așa și este. În genere, când se vorbește despre cota pentru femei, îndeosebi, gândesc, și asta este poziția mea, că este o abordare foarte sexistă, chiar o abordare care lezează demnitatea și chiar drepturile femeilor. Și vă explic de ce: Pentru că, dacă noi vorbim despre alte state, state europene, state de peste Ocean, unde democrațiile au deja mai mult de 200, 300 de ani și unde societatea, în aceste lupte continue pentru drepturile omului, totuși, au ajuns la aceea că trebuie să fie Parlamentul reprezentativ sau politica trebuie să fie reprezentativă, că trebuie să fie reprezentate femeile, minoritățile naționale, religioase ș.a.m.d., vedem că în Republica Moldova este cu totul altă situație, cu totul altă societate, cu totul alte abordări. Putem, totuși, să luăm exemple foarte bune. Asta depinde totul de însăși societatea, cât este de pregătită această societate, cât este de educată în acest sens societatea noastră pentru a accepta așa o abordare cum este noțiunea de „femeie în politică”.

Europa Liberă: Ca sociolog, vă rog să-mi spuneți: care ar fi trei baraje pe care trebuie să le demonteze societatea pentru ca să facă măcar câțiva pași în direcția asta?

Stela Jantuan: „Ăsta este nivelul culturii politice în societate….

Europa Liberă: Ok.

Stela Jantuan: „…asta este starea internă democratică a partidelor – cât sunt de organizate democratic partidele, plus la aceea ideologia, poziția, consistența acestui partid și viziunea de țară. Al treilea baraj este motivația interioară a femeilor de a participa la viața politică, pentru că vedem că la viața socială, economică ș.a.m.d. femeile participă destul de activ. Dar noi nu abordăm această problemă în esența ei, reieșind din dezvoltarea societății noastre,. Niciodată nu am participat la o emisiune unde să participe un bărbat sau câțiva bărbați. Să începem de la bărbați, să vedem cum ei înțeleg sau cât e de necesară, în viziunea lor, participarea femeilor în politică. Eu mă gândesc că nu este o problemă existențială pentru societatea noastră și nu este o problemă vitală pentru societatea noastră și pentru…”

Europa Liberă: Dar Comisia de la Veneția le-a pus pistolul la tâmplă politicienilor…

Stela Jantuan: „Vă spun de ce – În 2014, chiar am fost eu raportor la acest proiect de lege, am fost raportor, pentru că am fost președintele Comisiei pentru drepturile omului și a fost, deci în comisia noastră această întrebare – așa-numitele cote pentru femei în Parlamentul din Republica Moldova pe liste. Acest proiect de lege a stat în Parlament undeva vreo trei ani, foarte greu mergea, pentru că existau probleme în interiorul partidelor. Era așa o atitudine, mai mult așa o abordare că nu are importanță această cotă; contează calitatea acestui om care vine în politică și vine pe listă. Deci, câte femei sunt într-un partid oarecare care ar putea să promoveze un număr anumit de femei, ca să corespundă acestei cote? 30 la 70, pe urmă 40 și pe urmă… înainte de alegeri și trebuia să vii cu ceva, pentru că acest proiect de lege, știți că era foarte mult dorit și de societatea civilă, de organizațiile diferite de femei. S-a mers la aceea că haideți 50 la 50 să punem aceste cote. Apare altă problemă: Bine, 50 la 50, dar asta nu înseamnă că aceste 50% vor fi în capul listei! Deci, cum să stipulezi printr-o lege că fiecare partid este obligat să pună în listă în primele zece, de exemplu, 50%? Dar dacă acest partid nici nu are un număr de femei pe care poate să le pună în capul listei?

Europa Liberă: Sau nu se preocupă?

Stela Jantuan: „Sau nu se preocupă. Deci, este o întrebare și mai ales când noi vorbim despre listele de partid, când este nevoie de calitatea persoanelor care vin pe această listă. Asta este marea problemă care într-adevăr nu este dezbătută. Acum este preocuparea mai mult a femeilor de a se promova, de a dori să participe la viața politică… Eu aici nu văd nicio problemă. Eu am văzut mai multe femei în politică care trec o setare oarecare, care trebuie să fie, precum spunea și Jean-Jacques Rousseau care a vorbit despre această diferență dintre femei și bărbați în politică și necesitatea femeilor în viața social-politică și a vorbit așa: femeile sunt aceiași bărbați, numai că de alt sex. Noi vedem că și aceste femei pe parcursul scadențelor parlamentare sau pe parcursul vieții politice în oarecare partid, vedem că, dacă era ceva mai puternică decât un bărbat, dacă era mai dotată, avea mai multe cunoștințe și avea caracter, putea să se impună în partid. E altceva cât de mult acceptau bărbații în partid asemenea femei, pentru că, știți că avem o abordare patriarhală, nu oricare bărbat poate să recunoască că această femeie este cu mult mai presus decât el.

Europa Liberă: Nata, de ce s-a ajuns în punctul acesta? Undeva sugestia doamnei Jantuan este că să meargă lent, să meargă în mod firesc. Văzând situația din Moldova de la distanță, de ce s-a ajuns în punctul acesta unde bărbații consideră că femeia e mai bună gravidă, desculță și la bucătărie?

Stela Jantuan: „…și surdo-mută încă, da.”

Nata Albot: „Eu aș porni nu de la nivelul de dezvoltare al societății, ci de la nivelul de nedezvoltare al societății noastre. Și în contextul acesta, eu nu cred în schimbare armonioasă de mentalitate. Or, anume la subiectul de gender, de egalitate de șanse, cu atât mai mult, nu cred în reforme armonioase…”

Europa Liberă: Adică, trebuie zdruncinată societatea?

Nata Albot: „Eu cred că ce am trăit noi în ultimii ani în politică – venirea unor personaje, chiar și Maia Sandu. Da, pentru ea, ca femeie, aceasta a fost destul de dureros. Noi nu putem nega faptul că toate aceste aluzii, invitații la cinema, lesbiană, fără familie n-au cum… pe orice om asta îl atinge, fie că-i femeie sau bărbat, dar eu sunt sigură că, dacă la următoarele alegeri va fi Maia, poate mai apare cineva, oamenii deja vor avea o cu totul altă atitudine față de prezența femeilor într-o campanie electorală. Aceste lucruri se schimbă ușor-ușor. E ca și cum…, e ca un vaccin – ai făcut odată vaccinul, gata, se formează primii anticorpi. Schimbarea de mentalitate nu se întâmplă rapid, dar eu nu cred în „hai să mai așteptăm un pic, oamenii să se obișnuiască cu gândul…” Nu trebuie de așteptat. Și eu sunt…”

Europa Liberă: Adică cota trebuie impusă?

Nata Albot: „Aici, în contextul acesta, eu sunt de acord cu faptul că noi nu trebuie să bifăm cifre; noi trebuie să generăm calitate. Calitate a politicienilor, fie că sunt bărbați sau femei.”

Europa Liberă: Dar până nu pornești cu o chestiune voluntară, cum a zis Lucinschi: „În fiecare minister să fie viceministru o femeie”. Cum a făcut Voronin – nu contează cine, să fie femeie și a fost doamna Ostapciuc. Multă lume a regretat. Scuzați, dar…

Stela Jantuan: „Eu cred că și el a regretat…”

Nata Albot: „Dar, ce cred eu aici este că noi încă nu ne putem asigura cu calitate bună, pentru că nu s-a pus problema până acum. Odată ce într-un partid se pune problema că noi trebuie să avem o cotă-parte, oamenii vor începe să-și pună problema: Ce calitate trebuie să aibă această cotă-parte? Vor fi 50? Hai să încercăm din 50 să generăm o calitate măcar în jumătate, măcar 70… Eu cred în faptul că partidelor și în politică trebuie să se impună obligatoriu această parte de tort, parte de, nu știu cum să zic, de pământ care trebuie robit și de femei. Obligatoriu. Atâta timp cât într-o societate există și femei, și bărbați, acești oameni trebuie să fie reprezentați - interesele lor, nevoile lor, visele lor, așteptările lor. Noi trebuie să ne asigurăm ca ei să aibă reprezentanți egali acolo unde se generează legile și ele se execută.”

Europa Liberă: Nata, întrebarea tradițională sau refrenul tradițional: Se consideră că, dacă ar fi mai multe femei între politicieni sau în verigile decisive, nu doar la Ministerul Culturii, atunci poate politicile, în general, ar fi mai pașnice, copiii ar fi mai îngrijiți, mai spălați… Refrenul acesta cum ți se pare?

Nata Albot: „Eu n-aș vrea să-l aduc la nivelul de refren: „Vai, ne-am plictisit…” Eu chiar cred foarte mult în faptul, și asta nici măcar nu eu…”

Europa Liberă: Eu am spus-o fără o nuanță peiorativă. Dar e un refren tradițional când se pledează pentru cauza femeilor, cota femeilor, atunci se dă drept argument că bărbații sunt războinici, nepăsători, fumători, băutori, în timp ce femeile sunt cum?…

Nata Albot: „Sunt niște afirmări sexiste. Deci, eu aș fugi de ele. Acesta-i primul lucru, dar al doilea lucru pe care aș vrea să-l zic este că noi, oamenii, statisticile, studiile arată că, la capitolul corupție, femeile sunt mai puțin coruptibile decât bărbații.”

Europa Liberă: Adică, mai precaute sau mai morale?

Nata Albot: „Probabil că mai vizionare, pentru că, odată pășind pe făgașul acesta, îți dai seama că calea înapoi nu mai este; devii șantajabil. Devii corupt, devii șantajabil, mai devreme sau mai târziu. Femeile sunt cu creierul lor setate pe multitasking. Aș vrea să cred în acest lucru și eu așa mă văd pe mine. Eu, în parteneriatul meu cu omul meu drag, văd lucrul acesta – eu pot să trag șapte lucruri în paralel; el vrea să i se dea unul, dar să-l facă bine și până la capăt…”

Europa Liberă: Ei, el e mai artist decât dumneata…

Nata Albot: „În fine, eu aș vrea să cred că femeile sunt mai precaute, mai vizionare, caută să-și securizeze spațiile lor, să securizeze, pentru că…, dar asta și psihologia o spune, femeia caută să protejeze, să aducă totul în vizuină, în interior; bărbatul caută să disemineze, să distribuie…”

Europa Liberă: Acum o întrebare inevitabilă. Scuzați. De ce dumneata nu ești în politică, de ce Dvs. ați ieșit din politică, dacă putem să vorbim în termenii aceștia? Ați fost acolo și acum lehamitea…, vi s-au strepezit dinții?

Stela Jantuan: „Nu, nu, nu, deloc. Pur și simplu, mi-am luat o pauză, pentru că am văzut că…”

Europa Liberă: Deci, e un time-out?

Stela Jantuan: „…ceea de la ce am pornit s-a transformat cu totul în altceva și într-adevăr recunosc că am luptat anterior atât cât am putut, dar de unul singur nu poți să lupți și nu ești mare luptător când îs doi-trei oameni și atunci am înțeles că nu pot să merg acolo unde cred că este greșit și este lipsit de moralitate. Atunci, pur și simplu, am făcut un pas înapoi și mi-am luat un time-out, pentru că, dacă nu ai reușit în interiorul partidului, fiind în minoritate, mai bine să atragi mai multe persoane care sunt de aceeași calitate, să spunem, aceleași viziuni și atunci cred că împreună am putea schimba, dacă nu pe verticală, pe orizontală niște lucruri la care partidele vor fi nevoite să atragă atenția.”

Europa Liberă: Este adevărat că mai toate partidele sunt bolnave de bolșevism? Plahotniuc a pornit, de fapt, lupta pentru schimbarea clasei politice, sugerând lucrul acesta, că peste tot există un bolșevism putred, că trebuie poporul să-și aleagă politicienii, că depind toți de un șef, de…

Stela Jantuan: „Păi, poporul și își alege politicienii. Nu s-a schimbat nimic. Poporul își alege politicienii. Această frază, din punct de vedere politic, este cu totul greșită și chiar aș spune, din punct de vedere politic, agramată. Ce înseamnă poporul își alege la direct politicienii? Poporul și așa își alege la direct politicienii.”

Europa Liberă: Da, dar este anonim. Alege niște figuri mascate care au doar carnet de partid.

Stela Jantuan: „Asta deja este problema partidelor, asta deja este problema partidelor și de aici trebuie să pornim, pentru că nu trebuie să vorbim atunci când ceva nu ne reușește să facem, haideți să schimbăm în altă formă, pentru că forma aceasta este mai reușită pentru mine personal sau pentru un grup de oameni. Deci, partidele sunt acelea care ar putea să schimbe… Și unul din rolurile partidelor este rolul educațional, despre ceea ce se uită la noi în societate. Acel partid care mizează pe o susținere socială, care-și formează o bază socială, el trebuie să se gândească, în primul rând, prin consistența sa, prin conținutul său trebuie să se gândească la adepții săi, la această bază socială – pe cine educă și care sunt valorile pe care le promovează acest partid, care este viziunea de țară a acestui partid?

Europa Liberă: Asta-i mai greu… Asta presupune un parcurs de…

Stela Jantuan: „Păi, vedeți?...”

Europa Liberă: …vreo 50 de ani, dar nouă ne trebuie aici și acum…

Stela Jantuan: „Nu, domnul Botnaru. Vedeți că, atunci când spunem aici și acum, noi vrem să schimbăm lucrurile foarte repede, dar vreau să vă spun că asta și este problema societății și asta și este problema Republicii Moldova. Atunci când Republica Moldova, vorbind mai mult și prin politicienii săi despre parcursul unic al Republicii Moldova sau Republica Moldova este suverană, Republica Moldova trebuie să aibă proiectul său de țară. Și noi vedem că acest proiect de țară este o ciopârțire din diferite proiecte occidentale care, uneori adaptate și chiar inadaptabile uneori la condițiile Republicii Moldova și noi începem așa să rupem de acolo, de dincolo – ia haideți să facem așa, ia haideți să facem așa, când mie mi se dau niște exemple despre că uitați-vă, am auzit o doamnă de la „Apă-Canal”, care la insistența cetățenilor că de ce la noi sunt așa de mari prețurile la apă și ea spunea că: „Uitați-vă în Paris ele-s și mai mari”. Păi, faceți Paris aici, în Republica Moldova, creați niște condiții și atunci oamenii vor accepta totul, dacă ei văd că asta este în beneficiul lor, în beneficiul public. Atunci când noi începem să facem niște trimiteri la: uitați-vă la modelele occidentale, uitați-vă cum se alege în Marea Britanie, uitați-vă cum se alege în Germania; uitați-vă cum la noi! Noi cu mentalitatea noastră patriarhală și subdezvoltată, noi nu putem vorbi despre niște noțiuni sau despre niște modele care au trecut sute de ani pentru a ajunge la acest model democratic. Și eu cred că noi trebuie să începem din Republica Moldova. Poate lent, poate puțin, poate, într-adevăr, noi vrem aici și acum. Eu vreau, pentru că nu sunt o fetișcană de 18 ani, și eu vreau să fiu fericită, dar cum…”

Europa Liberă: Eu când am spus „aici și acum”, am avut în vedere partidele…

Stela Jantuan: „Trebuie să avem răbdare pentru copiii și nepoții noștri…”

Europa Liberă: … partidele care vor aici și acum. Adică, funcții ministeriale, rentă, castele ș.a.m.d. Eu la asta m-am referit. Cetățenii, dacă într-adevăr ar fi un contract onest și într-adevăr ne-ar spune: „Strângeți curelele și în următorii încă 20 de ani vom fi ca la Paris”, atunci cetățeanul ar îndura. Dar problema este că peste noapte se trezește cu un miliard furat și nu-i nimeni vinovat… Dar să revenim la noul moto: Nata, de ce nu ești în politică, după cariera asta pe care ai făcut-o și ai dovedit că poți să faci orice – începând de la un festival gustos și terminând cu bulversarea societății, în general?

Nata Albot: „În primul rând, pentru că eu cred că în politica moldovenească este extraordinar de mult diletantism și eu nu aș vrea să contribui cu diletantismul meu…”

Europa Liberă: Ce autocritică ești…

Nata Albot: „…Nu mă simt suficient de capabilă să vin nu doar să stric aerul și să pretind, să mimez sau să-mi îmbunătățesc viața mea personală, din toate punctele de vedere. M-ar interesa să vin atunci când aș putea cu adevărat să contribui. Și pentru asta cred că nu sunt încă suficient de coaptă. În al doilea rând, aș vrea, dacă m-aș coace într-o zi, până atunci să se schimbe, foarte mult îmi doresc să se schimbe lucrurile în materie de cum văd oamenii intrarea în politică. Nu ca pe o sursă de îmbogățire personală și de ameliorare a situației

Nu văd nicio lumină la capătul tunelului, în acest sens. N-o văd, pur și simplu. Ce aș mai vrea să mai adaug, este că mie nu mi-e frică de rolul de femeie în politică. Absolut. Cred că aș putea să mușc încă mai tare când sunt mușcată. Adică, eu aș fi pregătită să fac lucrul acesta. Consider că noi trebuie să vorbim cât mai mult despre asta, să acționăm cât mai mult la capitolul acesta, ca să nu spunem de fiecare dată că oamenii nu sunt pregătiți.

personale, ci de contribuire la ameliorarea unei țări în care vii să servești. Mi-ar plăcea așa să vadă oamenii lucrurile. Deocamdată, nu văd nicio lumină la capătul tunelului, în acest sens. N-o văd, pur și simplu. Ce aș mai vrea să mai adaug, este că mie nu mi-e frică de rolul de femeie în politică. Absolut. Cred că aș putea să mușc încă mai tare când sunt mușcată. Adică, eu aș fi pregătită să fac lucrul acesta. Consider că noi trebuie să vorbim cât mai mult despre asta, să acționăm cât mai mult la capitolul acesta, ca să nu spunem de fiecare dată că oamenii nu sunt pregătiți,mentalitatea încă nu este nu știu cum. Noi trebuie încontinuu să discutăm subiectul acesta, să-l abordăm, să bombardăm cu el, să lucrăm la el, pentru că atunci când se vor coace oamenii să intre, să poată să acționeze, nu doar să bifeze niște cifre de niște cote-părți.”

Europa Liberă: Are legătură discuția noastră de azi sau în general despre femeile în politică cu modul sexist, segregaționist de educație pe care îl fac tot femeile, uneori? Pardon. Pentru că bărbații care au ajuns să decidă au avut niște mame și lor, probabil, li s-a spus că femeia trebuie să stea în culise, și bărbatul trebuie să iasă, să conducă. Dvs. cum credeți?

Stela Jantuan: „Este într-adevăr și acest moment care, deseori, în educația unei fetițe este decisiv și creează diferite complexe pe care pe urmă, pe parcursul vieții, ea nu poate să le depășească. Modelul existențial pe care acum îl au moldovenii nu este preponderent din niște valori morale, mai mult se vorbește despre valori materiale, despre putere, despre…”

Europa Liberă: D-apoi suntem 95 la sută creștini ortodocși.

Stela Jantuan: „…putere în sensul…”

Europa Liberă: …Decalogul „Nu fura, nu jindui…”

Stela Jantuan: „Păi, Dvs. vreți să spuneți că noi declarăm că suntem creștini…”

Europa Liberă: Da, toți au zaciot, toți au diplomă de ortodox…

Stela Jantuan: „…da și vorbim despre ortodoxia națiunii noastre, dar, de fapt, ceea ce vedem noi și ceea ce dă în fiecare zi Ministerul de Interne – suntem încă departe de a fi așa, pe 95% ortodocși, așa cum, de exemplu, educația pe care o au catolicii… Din cele zece porunci, una este: „Nu fura”. Pentru moldoveanul nostru asta este o catastrofă existențială – cum asta să nu furi? Deci, toți fură, eu nu fur, eu ce-s mai prost decât acesta, că el poate să fure, dar eu – nu? Deci, cât vom avea o asemenea mentalitate, noi așa societate și vom avea. Aici sunt perfect de acord, pentru că eu la începutul emisiunii am vorbit despre niște criterii care sunt acum în societate. Asta nu înseamnă că ele nu trebuie schimbate, asta nu înseamnă că schimbarea este o așteptare de niște condiții sau circumstanțe comode sau bune. Schimbarea întotdeauna se face prin activitate, prin activism, prin propriul exemplu. Și dacă noi vorbim despre schimbarea în politica din Republica Moldova sau despre rolul femeilor în Republica Moldova, noi, în primul rând, vorbim despre așa o noțiune uitată, dar văd că acum oricum se renaște, cum este activismul civic. Pentru că, dacă tu vrei o schimbare, începe această schimbare de la tine, spune ceea ce nu-ți place, fă, caută-ți aliați… Foarte bine că acum încep aceste procese și aceasta este normal, pentru că…”

Europa Liberă: Dar e riscant să faci observație pentru chiștocul aruncat. Iată o fată de la Jurnal a fost bătută, pentru că a fotografiat chifla putrezită…

Stela Jantuan: „Și asta tot este un moment foarte…”

Nata Albot: „...grăitor, da?”

Stela Jantuan: „…la tema despre care vorbim noi – rolul femeii în politică. Iată uitați-vă atitudinea față de o femeie. Nu vorbim că a fost o reporteră care a vrut să filmeze acolo o chiflă, dar a fost agresată. În primul rând, de o femeie și pe urmă continuată de niște bărbați în plină stradă… N-am văzut în acele filmări ca cineva să sară s-o apere pe această…”

Nata Albot: „…au sărit, dar ușor s-au lăsat bătuți și au trecut mai departe.”

Stela Jantuan: „…da, în plină stradă ceea ce se întâmplă. Iată atitudinea noastră față de femeie și iată este atitudinea noastră și nivelul nostru…”

Europa Liberă: Adică, pe baza asta e puțin probabil să ajungem la cote…

Stela Jantuan: „Eu nu vreau ca Dvs. să vorbiți despre un „asemenea, este puțin probabil”, este cam pesimist. Probabil întotdeauna, dacă vrei ceva să fie, tu faci, tu participi și asta se schimbă. Dacă vrei o schimbare. Și vă spun că fiecare care dorește o schimbare, trebuie să înceapă de la sine și asta nu pur și simplu este o frază acuma aruncată. Și vreau să vorbesc acum despre un moment care este foarte important și din punct de vedere sociologic, și al psihologiei sociale, aceea ce s-a vorbit despre Maia Sandu. Deci, acum Mai Sandu, din punct de vedere dacă vorbim despre niște interpretări din psihologia socială, oleacă așa, nu vreau să fiu prea științifică… Iată Maia Sandu sau acele

Maia Sandu este întruchiparea unui vis al acestei națiuni care s-a săturat să fie înglodată în această corupție permanentă, în această lipsă de echitate socială, în aceste probleme permanente, în această disperare.

procente pe care le-a căpătat Maia Sandu, este și asta un fenomen. Și nu numai din punct de vedere politic, că opoziție sau cât au luat cei de dreapta, nouă ne place să spunem. Deci, Maia Sandu este întruchiparea unui vis al acestei națiuni care s-a săturat să fie înglodată în această corupție permanentă, în această lipsă de echitate socială, în aceste probleme permanente, în această disperare… Și atunci când Maia Sandu este percepută de oameni ca o persoană care nu este coruptă, care știe să se opună unor nelegiuiri, care știe să promoveze poziția sa este o dorință și o aspirație a fiecărui om, pentru că el vrea să vadă pe cineva mai bun ca el. Și aici plus încă la momentul că ea este și femeie și acest moment este destul de promițător pentru ca, așa cum vorbea și Nata, ca oamenii să vadă că, uită-te, în comparație să luăm – o femeie care a intrat în politică și cum a putut să fie dură în promovarea pozițiilor sale, principială. Asta este ceea ce ne dorim noi și înseamnă că mai multe exemple de asemenea modele ar vrea să vadă în politică. Și atunci nu se știe dacă va fi o alegere – vor alege moldovenii atunci dintre o doamnă și un bărbat. Și asta este foarte important pentru anume acele mișcări tectonice care au loc acum și la nivelul mental.”

Europa Liberă: Nata, bărbații de astăzi din Parlament au fost crescuți de niște mame…

Nata Albot: „Sunt produsul mamelor lor. Dar noi greșim spunând „mamelor lor”, pentru că neimplicarea taților tot generează un produs. Dar neimplicarea taților vine din familiile în care au crescut acești tați și din atmosfera pe care o dictează femeia în familie.”

Europa Liberă: Adică, e o trenă lungă-lungă-lungă?...

Nata Albot: „Exact. Eu mă știu pe mine cum am fost eu în anterioara mea căsnicie. Eu tot fac, eu dădăcesc, eu alăptez, eu mă scol… Mai bine ca mine, nimeni n-o să poată… Eu cred că asta vine dintr-un complex de nesiguranță pe propriile forțe când tu vrei să demonstrezi că tu ești bună, că tu faci față. De ce? Pentru că noi trăim într-o societate în care avem mai multe femei decât bărbați și pentru că lupta pentru că lupta pentru partenerul de viață te face să fii ușor obsedată… Da, domnul Botnaru, te face să fii ușor obsedată de gândul cum să-l păstrezi…”

Europa Liberă: Eu știu că așa a fost după cel de-al Doilea Război Mondial…

Nata Albot: „…cum să faci să fii cea mai bună pentru el? Dar asta este greșit. Asta vine din lipsă de experiență, de viață, din nesiguranță în propriile forțe. noi trebuie să recunoaștem că, în această țară, este foarte greu să-ți găsești un partener decent și bun, de încredere, de viață. Cel puțin, ceea cu ce mă ciocnesc eu în cercul meu de cunoștințe. Și atunci când se întâmplă să-l găsești/s-o găsești, noi, cel puțin, vorbesc de cazul meu, nu vreau să mă semnez pentru toate femeile. Asta voiam să fac – să fiu foarte bună la serviciu, să gătesc mâncare - șapte borșuri pe săptămână -, să fac copii, să alăptez, să mă duc la sport, să fiu în formă, să fiu frumoasă, să fiu atât de bună, ca să nu existe concurență. Noi greșim, noi trebuie să ne permitem să fim nemachiate, să fim cu kilograme în plus, dacă ne simțim fericite așa, să facem ce vrem noi, să ne dezvoltăm, să stăm acasă, să citim…”

Europa Liberă: Și să-l trimitem pe el să scoată gunoiul?

Nata Albot: „…doar gunoiul?... Să-l punem pe el în aceleași situații în care suntem și noi – să facă o mâncare, să se trezească noaptea, să mergem împreună să facem cumpărături… Să nu ne înhămăm cu această povară noi, femeile, pentru că noi prin asta ne condamnăm familia în primul și în primul rând. La un moment dat, crapă răbdarea, pentru că vezi că l-ai obișnuit să trăiască într-o zonă de confort. Și doi la mână – creăm un model de viață pentru viitorii noștri copii. Și copiii noștri se inspiră din asta. Ei consideră că familia mea e perfectă, așa trebuie să funcționeze, așa va fi. Eu am acum această situație cu fetele mele care cresc. Și eu îmi dau foarte bine seama că toți pașii pe care îi întreprind eu în casa mea devin oglinda pentru ele. Oglinda în care ele se uită și preiau acest model pentru viitoarea lor viață. De aceea, da, ce avem noi astăzi este rodul educației, muncii și investiției de timp, efort și iubire a părinților acestor politicieni. Părinții, da, până la urmă… Bine, a fost și școala, a fost și…”

Europa Liberă: …și școala, și la modul practic când spuneați Dvs. despre modelele părinților, eu imediat mă gândeam - și manualele. Dacă vorbim la modul concret, și asta trebuie s-o facă deputații, Ministerul Educației, bărbați sau femei, să deschidă manualul de clasa a IV-a, de exemplu, să vadă îndeletnicirile femeiești. Adică, să croșeteze; îndeletnicirile bărbătești – să conducă tractorul, să bată cuie -, lucruri minore în aparență, dar cu efect destul de puternic.

Nata Albot: „Domnul Botnaru, eu o sunt o adultă, dar în clipa în care am ajuns în Canada și am văzut cum femeile cu așa niște ghete masculine șofează camioanele în care cară asfalt și zăpadă, eu am avut un al meu șoc cultural, în primă instanță, după care eu am înțeles că, de fapt, noi trebuie să ne asumăm toate consecințele egalității de drepturi; nu doar să vrem să fim cu bărbații egale la salarii pentru aceleași poziții, în politică ș.a.m.d. Noi trebuie să ne asumăm că, dacă noi ne facem acest, luptăm pentru acest loc sub soare, care, până la urmă, încă este acel loc pentru care luptăm, el nouă nu ne revine gratuit încă, noi trebuie să ne asumăm că femeile fac și joburi pe care noi…”

Europa Liberă: Două minute despre Canada. Dar cum e cu glamourul în Canada, fiindcă, din păcate, iată pe contrasens vine un puternic flux de la femei că ele vor să fie sexy, vor să fie pe primele pagini cu niște sprâncene mari, cu unghii lungi ș.a.m.d. Și asta tot dăunează, după mine. Dar cum e în Canada?

Nata Albot: „Mai degrabă n-aș folosi termenul „glamour”, dar aș vorbi de termenul „sexualitate”, extrem de exbiționat aici și folosit pe post de monedă de schimb. Ești sexy, deci ți-ai făcut un loc în viață; ești sexy, deci ești la televizor, ești sexy, deci te-au chemat la toate emisiunile, ești în topuri… Ești sexy, ești tot. Or, această sexualitate, din punctul meu de vedere, pe care-l văd eu, este atât de puțin prezentă în această societate, inclusiv, mă uit la televizor, mă uit la prezentatoare, mă uit la vedete; prezentatoarele, în exclusivitate femei adulte, nu ajung acolo fetițele de 21-22 de ani cu buzele botoxate, nu ajung acolo decolteurile, nu ajung acolo buzele roșii; femeile sunt aproape nemachiate, un pic de fond de ten, ca să nu le lucească fața și atât. Adică, această excesivă sexualitate eu o văd ca încă o măsură de luptă pentru un loc sub soare al femeilor de aici pentru a-și găsi parteneri de viață, a-și face o familie, a-și îndeplini acel, după mine, vis destul de primitiv… Dacă ți-ai făcut o familie și ai făcut copii, te-ai împlinit în viață, pentru că astfel suntem noi educate. La 20 de ani încă nemăritată?... La 21 de ani, 22, 23 deja gata! Noi cu asta trebuie să luptăm, noi nu trebuie să ne grăbim copiii să-și facă familii, noi nu trebuie să-i forțăm să se îndrăgostească și să-și găsească partenerul ideal al vieții. În primul rând, că ei nu există ideali, să pornim de la asta; în al doilea rând, nimeni nu-ți garantează că, dacă l-ai găsit pe cel ideal, nu divorțezi într-un an. N-are treabă fericirea cu…”

Europa Liberă: Și mai ales, să nu condamnăm oamenii care nu și-au făcut familie, cum a pățit-o Maia Sandu.

Nata Albot: „Exact.”

Europa Liberă: La modul practic, cum ați lupta Dvs,. ca om cu experiență de deputat, cu genul acesta de atitudine a femeilor și față de femei, că ele-s bune de pus pe panouri…

Stela Jantuan: „Deci, acum mai mult este, vă spun că modelul acesta existențial este mai mult așa, de vânzare-cumpărare. Atunci când este, cum zic rușii, este boevoi rasskras, așa când te vopsești, te fardezi, așa…”

Europa Liberă: …penaj…

Stela Jantuan: „Da, penaj de acesta… atunci, din punctul de vedere chiar al sexologiei, asta nu este sexy. La noi se confundă această noțiune de a fi sexy, asta care te duce anume la…”

Nata Albot: „…vulgaritate…”

Stela Jantuan: „…un rezultat finit, adică bine știut de toți ce, și de a fi o femeie senzuală, o femeie dorită.”

Europa Liberă: Dvs. faceți o analiză foarte necesară. Eu v-am întrebat soluții. Ce soluții?

Stela Jantuan: „Toate aceste soluții vin nu numai din familie. Aceste soluții vin chiar și de la aceleași ministere care au această menire de a se ocupa cu educația cetățenilor, educația acestei națiuni, așa cum este Ministerul Culturii, așa cum este Ministerul Educației, prin diferite acțiuni, festivități diferite și prin programe educative, intelectuale. Deci, mai mult de a investi în teatre, mai mult de a investi în cinematografia moldovenească, mai mult de a investi în cunoștințe.”

Europa Liberă: A fost inevitabil să ajungem în punctul acesta, pentru că atunci când pornim de la femeile în politică, lanțul acesta de cauzalități se trage spre aceste fenomene. După aceea, politicienii sunt impuși, în virtutea acestor circumstanțe – favorabile sau nefavorabile pentru ei -, să accepte cota alocată femeilor. Poate nu contează atât partea formală s-o discutăm, tehnologică, dar partea de esență, partea de conținut. De ce este important să se realizeze acest lucru în profunzime, în cunoștință de cauză, cu argumentația profundă, și nu una superficială, astfel încât să nu ne trezim cu o reformă schimonosită, chiar contraproductivă? Eu promit să revenim la acest subiect.

Doamnelor și domnilor, aici se încheie emisiunea noastră de astăzi, la care au participat Nata Albot și Stela Jantuan. Ne reauzim duminica viitoare. Până atunci, ne puteți asculta zilnic, dimineața și seara, pe frecvențele care vă stau la îndemână sau la orice oră pe internet. Iar sâmbătă, ca de obicei, vă dă întâlnire Valentina Ursu, după care o s-o luăm de la capăt. Pe curând!

XS
SM
MD
LG