Linkuri accesibilitate

Detalii despre moartea lui Mohsen Fakhrizadeh, considerat părintele programului nuclear iranian


Mașina savantului Mohsen Fakhrizadeh a fost ținta unui atac cu armă.
Mașina savantului Mohsen Fakhrizadeh a fost ținta unui atac cu armă.

Mohsen Fakhrizadeh – considerat părintele programului nuclear Iranian, demarat cu circa două decenii în urmă – a fost asasinat la Teheran, oficialități de la Teheran acuzînd Israelul pentru acest atentat.

Guvernul israelian nu a reacționat la această știre. Este cel de-al doilea atac, care face o victimă de rang înalt în Iran, după ce o dronă Americană l-a ucis, în ianuarie, pe generalul Qasem Soleimani, conducătorul forțelor militare speciale iraniene, implicate în operațiuni externe.

Analiști de informații spun că Fakhrizadeh nu pare să fi fost implicat în programul actual al Teheranului de înarmare nucleară, dar demonstrează lacune în sistemele de informații și securitate ale Teheranului. Analiști văd de asemenea în momentul ales un fapt semnificativ politic, legat de tranziția de la putere din Statele Unite.

Președintele Trump a retras America din tratatul nuclear cu Iranul și a promovat o politică de presiune maximă asupra Teheranului. Președintele ales, Biden a spus că va conlucra cu aliații Statelor Unite, în încercarea de a reveni în tratat.

Paul Pillar, fost lucrător CIA, în prezent la Universitatea Georgetown crede că guvernul Netanyahu, în Israel și membrii ai administrației Trump ar avea interesul să înrăutățească pe cît posibil raporturile cu Iranul, pentru a îngreuna intențiile diplomatice ale lui Biden. Președintele Trump nu a reacționat oficial, dar a repostat pe twitter mesajul ziaristului israelian, Yossi Melman care scrisese că atacul a fost “o lovitură psihologică și profesională majoră împotriva Iranului”.

XS
SM
MD
LG