Linkuri accesibilitate

Orașul Houston, paralizat de ploi și inundații


Devastări făcute de furtuna tropicală Harvey

În zona afectată de Harvey se află cam jumătate din capacitatea de rafinare a țițeiului a Statelor Unite.

Ploile provocate de furtuna tropicală Harvey ar putea continua câteva zile la Houston, metropola texană care deja se confruntă cu inundații fără precedent în ultima jumătate de secol. Harvey a lovit partea continentală a Statelor Unite la 25 august, omorând cel puțin două persoane. De atunci, pe coasta Golfului Mexic a plouat în trei sau patru zile cam tot atât cât plouă într-o jumătate de an „normal”.

În al patrulea oraș ca mărime din Statele Unite, la Houston, școlile, aeroporturile și clădirile de birouri au rămas închise în prima zi a săptămânii, după ce multe șosele s-au transformat în adevărate râuri, astfel că în unele cartiere salvatorii merg prin apă care le ajunge până la piept.

Ploile torențiale au afectat și cursuri de apă din amonte, iar viitura se îndreaptă tot spre zona Houstonului.

Peste 50.000 de oameni din districtul Fort Bendy, la 50 km sud-vest de Houston, au primit ordin de evacuare în vreme ce râul Brazos se apropia de punctul culminant la nivelul record de 18 metri, cu aproape 5 metri peste nivelul normal.

Steve Bowen, meteorologul unei firme de reasigurări, este citat de Reuters cu declarația că asistăm la „cele mai grave inundații din istoria orașului Houston, cu nivele de ploaie fără precedent”.

Precipitațiile ar putea totaliza 127 cm până la sfârșitul săptămânii curente, adică nivelul mediu pentru un an de zile.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a spus că va merge marți în Texas să evalueze proporțiile catastrofei.

Autoritățile din districtul Harris, unde se află Houston, estimau duminică la 2000 numărul sinistraților din zona metropolitană, salvați cu ajutorul bărcilor cu motor, bărcilor gonflabile și al vehiculelor de armată Humvee. La efortul de salvare au participat din plin proprietari privați de ambarcațiuni.

În zona afectată de Harvey se află cam jumătate din capacitatea de rafinare a țițeiului a Statelor Unite, iar producția redusă ar putea afecta aprovizionarea cu benzină și motorină a altor regiuni. Printre rafinăriile care au fost închise din cauza inundațiilor este cea a firmei Exxon Mobil de la Baytown, a doua ca mărime din Statele Unite.

Portul din Houston urma să rămână închis și luni, ca și aeroportul George Bush Intercontinental.

Houston are o populație de 2,3 milioane de locuitori, dar zona metropolitană are șase milioane.

Mulți meteorologi compară furtuna actuală cu uraganul Katrina, care a devastat în 2005 orașul New Orleans, omorând 1800 de oameni.

Un grup de cercetători specializați în asigurări a anticipat duminică că Harvey ar putea egala Katrina ca dezastrul natural cel mai costisitor din istoria Statelor Unite.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG