Dezbaterea cu titlul „Amenințări la adresa statului de drept prin reformarea sistemului judiciar din România” a stat sub semnul întrebării până vinerea trecută, când conferința președinților a decis ca ea să fie păstrată pe agenda plenarei din această săptămână, de la Strasbourg.
Surse din Parlamentul European au declarat Europei Libere că europarlamentarii membri ai partidelor din coaliția aflată la guvernare în România (PSD și ALDE) au făcut presiuni pentru ca dezbaterea, fie să nu aibă loc, fie să fie programată luni seară, când se știe că o bună parte a deputaților este în sală, fiind pe drum către Strasbourg. De aceea, cele mai importante puncte ale ședințelor plenare ale Parlamentului sunt programate pentru zilele de marți și miercuri.
Grupul Partidului Popular European a insistat însă, prin vocea deputaților români, susținută de președintele Manfred Weber, ca dezbaterea să fie programată miercuri.
În agenda publicată pe site nu este indicat nici acum însă că va avea loc o dezbatere, ci doar declarații ale Comisiei Europene și ale Consiliului, fapt care a provocat o anumită stare de confuzie în rândul presei, dar și al eurodeputaților. Un lucru este însă clar, declarațiile Comisiei și Consiliului vor fi urmate de dezbatere.
Chestiunea schimbărilor controversate din legislația anti-corupție din România este destul de bine cunoscută în Parlamentul European, mai ales după ce săptămâna trecută eurodeputații de toate culorile politice s-au întâlnit cu protestatarii români, veniți la Bruxelles cu expoziția de fotografii de la protestele masive din iarna anului 2017, „România în stradă: Vrem justiție, nu corupție”, organizată de Monica Macovei.
Între deputații cu care s-au întâlnit se numără președintele Grupului PPE, Manfred Weber, Germania, vicepreședinta Parlamentului European, Mairead McGuiness, din Irlanda, precum și eurodeputata ALDE din Olanda, Sophia in 't VELD.
Se pare că o serie de membri ai Grupului Socialist din Parlamentul European intenționează să organizeze o misiune în România pentru discuții cu liderul PSD Liviu Dragnea, dar si cu membrii guvernului român. Europarlamentari din mai multe țări au declarat Europei Libere că sunt îngrijorați cu privire la o parte dintre schimbările legislative între care abrogarea mitei și mărturiei mincinoase ca delict criminal, prevederea potrivit căreia investigarea unui suspect poate începe doar după ce acesta a fost informat, eliminarea din lege a posibilității ca suspecții de spălare de bani și evaziune fiscală să poată fi trimiși în arest preventiv, eliminarea dintre infracțiuni a conflictului de interese.