Linkuri accesibilitate

Dezbateri în America: o poliție care previne sau una care pedepsește?


Șeful poliției din Houston, Art Acevedo , după ceremonia funerară pentru George Floyd, afroamericanul a cărui moarte a provocat valul de proteste antirasiale din Statele Unite, 8 iunie 2020.
Șeful poliției din Houston, Art Acevedo , după ceremonia funerară pentru George Floyd, afroamericanul a cărui moarte a provocat valul de proteste antirasiale din Statele Unite, 8 iunie 2020.

Una dintre concluziile care se desprinde din actualele tulburări sociale din Statele Unite este că poliția trebuie reformată. Întrebarea este cum?

Corespondență de la Washington: reforma poliției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Democrații din Camera Reprezentanților nu sunt de acord cu apelul la sistarea finanțării sau la desființarea poliției, care se face auzit la manifestații. Programul lor de reforme vizează modificări de proceduri, încetarea caracterizării cetățenilor pe criterii rasiale și crearea unui sistem în care polițiștii care se fac vinovați de abuzuri să fie pedepsiți corespunzător, disciplinar și penal.

Republicanii susțin că Partidul Democrat este slab în chestiuni de siguranță publică. Ei l-au numit pe singurul senator republican de culoare, Tim Scott să conducă grupul de lucru pentru o nouă legislație, dar se știe de acum că acesta e sceptic, când vine vorba de impunerea unor limite autorităților locale. Or polițiștii de la nivel local sunt plătiți din fonduri locale și conduși de la nivel local.

Criticii actualului sistem susțin că finanțarea are ca scop principal impunerea de pedepse în comunități – lucru de care se ocupă polițiștii și sistemul penal - și nu prevenirea actelor de violență, prin întărirea serviciilor sociale. Ei spun că majoritatea intervențiilor gândite să asigure siguranța publică nu ar necesita implicarea poliției.

Șeful poliției din Houston, Art Acevedo la funeraliile lui George Floyd, 8 iunie 2020.
Șeful poliției din Houston, Art Acevedo la funeraliile lui George Floyd, 8 iunie 2020.

Șeful poliției din Houston, Art Acevedo spune: „Nu vrem mai puțină politie, vrem o poliție mai bună”. El crede că măsura principală este responsabilizarea polițiștilor în așa fel încât aceștia să poată răspunde la complexitatea situațiilor la care sunt expuși.

Dan Bongino, un aliat al președintelui Donald Trump a avertizat și el împotriva anulării finanțării pentru poliție, spunând că pentru democrați ar fi o „sinucidere politică”. El adaugă: „Sunt pentru lege și ordine și președintele este pro-poliție. Trebuie să luăm în considerare pozițiile tuturor părților pentru a stabili un dialog”.

În Congres, proiectul republican, care este discutat cu Casa Albă, se concentrează asupra responsabilității forțelor de ordine, asupra pregătirii și asupra relațiilor cu comunitatea. Proiectul scoate în evidență importanța raportării adecvate a incindentelor care se soldează cu răniți sau morți, ca o condiție a finanțării.

Organizații pentru drepturile omului cer de asemenea crearea unei baze naționale de date cu ofițerii de poliție care au fost demiși pentru delicte de comportament și un sistem care să nu permită reangajarea acestora în alte secții de poliție.

XS
SM
MD
LG