Linkuri accesibilitate

Dezbateri și confuzii de termeni în Congresul american pe tema stîngii politice


La un punct de control de securitate în apropierea Congresului american
La un punct de control de securitate în apropierea Congresului american

Ceea ce in Europa Occidentală ar fi considerat social are aici interpretări vecine, dacă nu identice, cu comunismul, cu menirea de a speria electoratul.

In spatiul politic american se poarta o dezbatere cu privire la socialism. Care este perimetrul acestei discutii? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct

Premiza este ca elemente de stinga, din Partidul Democrat sau independenti de stinga ar fi - asa cum ii caracterizeaza anumiti republicani - „socialisti”. Ceea ce in Europa Occidentală ar fi considerat social - democrat si aceptabil - are aici interpretari vecine daca nu identice cu comunismul, cu menirea de a speria electoratul.

In discursuri ale lui Donald Trump se pomeneste chiar ca democratii ar duce tara pe urmele Venezuelei, statul unde regimurile Chavez si Maduro, ambele de stinga, au dus o tara bogata la faliment. Pe teren american, astfel de argumente au sanse sa prinda, cel putin un anumit segment electoral, care se teme de un stat atotputernic, de colectivism, de impozite, de redistribuirea avutiei si de ajutoare sociale excesive.

In esenta, termenul „socialist” este un semnal de alarma, in interiorul culturii politice americane si republicanii porfita de asta. Dar ieri, in aula Congresului, confuzia a capatat dimensiuni grotesti. Deputatul republican de Alabama, Mo Brooks, a pus semnul egalitatii intre socialisti si … nazisti. Asta pentru ca partidul fascist al lui Hitler se numea National-Socialist. El a citat din Mein Kampf, spunind ca „o minciuna mare” este o tehnica de propaganda politica, folosita de nazisti. Brooks a spus ca la fel au procedat si democratii, mintind despre asa zise legaturi ale campaniei lui Trump cu Rusia, ipoteza infirmata de investigatorul independent Robert Mueller. Deputatul republican a adaugat ca tehnica a fost introdusa de „socialistul” Hitler, in Mein Kampf.

In sprijinul sau a venit o alta voce ultra-conservatoare, deputatul Louie Gohmert care a conchis „socialistii sint la fel ca nazistii”. El a adaugat ca presiunile facute asupra Ministerului Justitiei sa faca public raportul lui Mueller sint periculoase, creind un precedent, in cazul in care, in viitor, un Hitler ar veni la putere. El a aratat „poate veni o vreme in care sa pierdem totul”.

Democratul Steven Cohen care este evreu american a declarat cit este de ofensat de echivalarea socialistilor cu fascistii. Presedintele Comisiei Juridice din Camera, democratul Jerry Nadler a spus ca in Germania, nazistii nu au fost considerati de stinga, ci de extrema dreapta. „Aceasta incercare de a spune ca socialistii sint mai răi ca nazistii si a conecta totul cu pozitii anti-Trump este abominabila si de speriat “ – a spus Nadler.

XS
SM
MD
LG