Linkuri accesibilitate

Dezbateri aprinse după anularea protecției dreptului la avort la nivel federal în America


P|rotestatari ăn fașa Curții Supreme de la Washington, 24 iunie 2022.
P|rotestatari ăn fașa Curții Supreme de la Washington, 24 iunie 2022.

Decizia Curții Supreme americane de a anula prevederile deciziei din dosarul Roe vs Wade, care guverna până acum regimul avorturilor în Statele Unite, stârnește dezbateri și pasiuni în întreaga lume. Se cere lămurit de la bun început că această decizie nu scoate direct în afara legii avorturile, ci anulează protecția la nivel federal.

Asta înseamnă că statele vor fi cele care vor decide dacă avorturile sunt sau nu legale, cu consecințe și asupra instituțiilor medicale care să poată efectua procedura. O estimare arată că 26 dintre 50 de state ar urma să scoată avorturile în afara legii, în toate sau în mare parte dintre cazuri.

Firește că femeile pot continua să aibă avorturi în Statele Unite, doar că cele care trăiesc în state în care conservatori republicani controlează politic vor putea să o facă doar deplasându-se în alte state, ceea ce pentru cei nevoiași, lipsiți de resurse – condiție mai răspândită între anumite minoritățile etnice – va fi foarte dificil. Acele categorii vor fi cele mai afectate de decizie, dar firește că aceasta are o mare valoare simbolică, de asemenea.

Liberalii și lideri precum președintele Biden, foștii președinți Clinton și Obama, sau organizații de stânga o critică cu asprime, considerând-o istorică și cu profunde semnificații. Pentru mulți conservatori, decizia este efectul a zeci de ani în care motivul principal pentru care și-au dorit să preia controlul asupra Tribunalului Suprem – ceea ce s-a întâmplat în timpul președinției Trump – a fost să interzică avorturile.

Acum, obiectivul este atins și e posibil ca ei să nu se oprească aici, unele voci dorind să abordeze de exemplu chestiunea anti-concepționalelor. Sondajele de opinie sunt și ele nuanțate cu privire la această chestiune. În timp ce 77% dintre americani sunt de acord cu avorturi în cazuri de viol și incest, cifra celor care aprobă indiferent de motiv este de 45%. Dar chiar și așa, anterior deciziei Tribunalului Suprem o mare majoritate a americanilor arăta că Roe vs Wade nu trebuie anulat ca precedent cu valoare de regulă federală, doar 17 dintre cei intervievați fiind în favoarea anulării.

Treizeci și șase la sută s-au declarat în sondaj mânioși dacă Curtea Supremă pune în revers actuala reglementare și într-adevăr manifestații de protest au loc în întreaga țară. Stânga liberală înțelege că actualul tribunal poate menține o majoritate conservatoare, timp de decenii, ori asta – așa cum recenta mutare lasă de înțeles ar putea avea un impact major asupra societății americane.

XS
SM
MD
LG