Linkuri accesibilitate

Dezbaterile privind despăgubirile cerute Germaniei de către Polonia


La ceremoniile aniversare de la Wielun, Polonia, 1 septembrie 2019. Președintele german Frank-Walter Steinmeier a cerut iertare Poloniei pentru cel mai sângeros conflict din istorie

Oficialităţi germane susţin ridicarea unui monument dedicat victimelor poloneze.

Cea de-a 80-a aniversare de la începerea celui de-al II-lea război mondial, a redeclanşat discuţiile privind despăgubirile cerute Germaniei de către Polonia. Mai mulţi reprezentanţi ai clasei politice din Polonia au cerut în ultimii ani despăgubiri pentru pierderile suferite în război. Germania respinge aceste solicitări, invocînd aşa numitul tratat 2 plus 4, încheiat în 1990. Prin acest tratat s-a ratificat unificarea celor două Germanii.

Președintele Andrzej Duda (centru), vicepreședintele SUA Mike Pence (dreapta) și președintele Ucrainei Volodimyr Zelenski (centru-spate), ceremoniile comemorative de la Varșovia, 1 septembrie 2019
Președintele Andrzej Duda (centru), vicepreședintele SUA Mike Pence (dreapta) și președintele Ucrainei Volodimyr Zelenski (centru-spate), ceremoniile comemorative de la Varșovia, 1 septembrie 2019


Plata unor despăgubiri, a declarat preşedintele Poloniei Duda, într-un interviu acordat ziarului de mare tiraj „Bild”, este o chestiune legată de responsabilitate şi de morală. Războiul a provocat Poloniei mari daune, iar în curînd parlamentul de la Varşovia va prezenta Germaniei o notă de plată, a precizat Duda.

Istoricul polonez, Włodzimierz Borodziej, de exemplu consideră că, din punct de vedere juridic, solicitările oficialităţilor de la Varşovia nu sînt justificate. Într-un amplu interviu (acordat radiodifuziunii publice din Germania), istoricul a arătat că Polonia a obţinut deja în trecut despăgubiri.


O iniţiativă civică germană a lansat, în schimb, propunerea de a se ridica un memorial, dedicat celor 6 milioane de victime poloneze. Ideea se bucură de sprijinul unor personalităţi publice germane, între care se află preşedintele Bundestag-ului, Wolfgang Schäuble, şi ministrul federal de externe, Heiko Maas. 240 de deputaţi, reprezentînd partidele parlamentare, sprijină, de asemenea, această iniţiativă – în afara formaţiunii naţionalist autoritare, Alternativa pentru Germania (AfD).

Iniţiativa ridicării unui memorial este sprijinită şi de către directorul adjunct al Institutului Polonez, Loew. El a declarat că astfel de monumente reprezintă locuri simbolice care impulsioneze memoria, iar Germania poate să-şi vizibilizeze astfel responsabilitatea faţă de Polonia.

Markus Meckel
Markus Meckel


Propunerea de a ridica un astfel de monument, dedicat în exclusivitate victimelor poloneze, a fost respinsă de către social-democratul Markus Meckel. După primele alegeri libere din Germania răsăriteană, în 1990, Meckel fusese ministrul de externe al RDG-ului. Dacă s-ar ridica acest monument, a explicat Meckel (într-un interviu) atunci mulţi ar putea să întrebe de ce nu se ridică şi un memorial similar pentru victimele din Rusia, Ucraina şi Belarus. Fostul ministru de externe a propus în schimbul ridicării unui memorial pentru victimele poloneze, înfiinţarea unui centru de documentare dedicat tuturor victimelor războiului nazist de cucerire a răsăritului european.

Tot Meckel a propus actualizarea monumentului soldatului polonez din Berlin. Astfel s-ar putea aminti şi de aportul Poloniei la instaurarea libertăţii şi democraţiei în Germania de est.

XS
SM
MD
LG