Linkuri accesibilitate

Dezinformând cu o oală pe cap


Tehnologia digitală modernă poate face aproape imposibilă diferența dintre dezinformare și faptele reale.

De exemplu, jocurile pe computer par atît de autentice încît televiziunea rusă de stat le-a folosit pentru a ilustra ceea ce a spus că sînt scene de luptă reale din Siria. Iar experții avertizează că „falsurile profunde” vor face nu peste mult imp din ce în ce mai greu de a separa ficțiunea de realitate.

Acum se pare că o oală a fost pusă pe capul persoanei a cărei voce a fost folosită ca să joace rolul unui pilot ocrainean care pretindea că țara sa e vinovată de doborîrea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei în 17 iulie 2014. Oala a fost cea mai simplă cale de a distorsiona vocea vorbitorului.

Această versiune a apărut în 22 octombrie într-un articol publicat de cotidianul rusesc „Komersant”. Potrivit surselor anonime citate de „Komersant”, vocea din interviul cu presupusul pilot ucrainean îi aparține coordonatorului acestei și altor operațiuni acoperite de influenșare, Serghei Sokolov, a cărui carieră de zeci de ani în acest tip de operațiuni dinumbăr este subiectul articolului din „Komersant”.

Potrivit portalului de știri Lenta, această înregistrare de voce a fost folosită când un presupus actor a jucat rolul unui pilot ucrainean dezertor care a mărturisit vina ucrainenilor în incident într-o înregistrare video difuzată în 2014 de Radio Komsomolskaya Pravda.

O bună bucată de vreme, povestea cu avionul de luptă ucrainean a jucat rolul central în încercările autorităților ruse de a produce o perdea de fum protectoare în jurul din ce în ce mai multelor dovezi că forțele ruse sînt vinovate de doborîrea zborului MH17. Kremlinul a abandonat în cele din urmă această explicație și a înlocuit-o cu alte dezinformări.

Sursele citate de „Komersant” susțin că Serghei Sokolov ar fi fost remunerat cu 10.000 de dolari pentru producerea acestei dezinformări.

Televiziunea rusă de stat a folosit imagini dintr-un joc pe computer pentru a ilustra acțiuni militare rusești în Siria
Televiziunea rusă de stat a folosit imagini dintr-un joc pe computer pentru a ilustra acțiuni militare rusești în Siria

Articol publicat pe site-ul EUvsDisinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG