Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene.
Ca în fiecare an, Europa Liberă vă propune un program muzical special cu ocazia Sărbătorilor de Paști, pregătit de colegul nostru, Victor Eskenasy.
Până atunci însă vă vă invit să ascultați un buletin de știri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute:
Republica Moldova va primi statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, a anunțat președintele moldovean Igor Dodon. Într-o postare în limba rusă pe Facebook, Dodon a precizat că decizia a fost luată de liderii celor cinci state membre în această Uniune, și că ea nu înseamnă că Moldova devine membră în Uniunii Economice Eurasiatice, dar oferă posibilitatea de a cunoaște mai multe despre principiile de funcționare a acestei organizații și oportunitățile pentru agenții economici moldoveni.
Ambasadorul cu misiuni speciale din ministerul rus de externe, Serghei Gubarev, s-a aflat luni la Tiraspol, unde a discutat cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, chestiuni legate de procesul de negocieri în formatul 5+2. Diplomatul rus s-a declarat de acord cu afirmația lui Krasnoselski că în procesul de negocieri s-au acumulat mai multe probleme care trebuie discutate pe o platformă internaţională.
Ucraina a deconectat luni singurele două linii de tensiune înaltă care alimentează uzina metalurgică din orașul Râbnița din regiunea transnistreană, uzină care și-a reluat de curând activitatea și care este considerată unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii. Ucraina spune că a început lucrări de reparație la cele două linii, în timp ce Tiraspolul afirmă că niciodată până în prezent cele două linii nu au intrat în reparație simultan, acuzând Ucraina că exercită presiuni asupra regiunii.
Sovietul suprem de la Tiraspol a elaborat și trimis Dumei de stat de la Moscova modificări la legea Federaţiei Ruse cu privire la cetățenie. Deputații transnistreni propun acordarea în regim facilitat a cetățeniei ruse pentru teritoriile în conflict, ceea ce ar însemna că pentru locuitorii din aceste teritorii nu va fi cerută respectarea termenului obligatoriu de aflare permanentă în Federaţia Rusă și se va admite păstrarea cetățeniei de origine. Cunoașterea limbii ruse ar putea fi de asemenea un criteriu în baza căruia cetățenia Federaţiei Ruse ar fi primită în regim facilitat.
În regiunea transnistreană au avut loc joi exerciții militare de tragere cu muniție de luptă la care au participat artileriști, echipaje ale tancurilor, precum și divizii de infanterie motorizată din cadrul armatei transnistrene. Un comunicat al departamentului de apărare de la Tiraspol anunță că exercițiile au fost monitorizate inclusiv de către șeful Grupului Operativ de Trupe Ruse dislocat în stânga Nistrului. Dmitri Zelenkov. Legenda aplicațiilor militare spunea că „trupele dușmanului au traversat frontiera cu tehnică blindată”, însă în urma focului masiv deschis de partea transnistreană „dușmanul a suferit pierderi considerabile și a fost nevoit să se retragă”, anunță comunicatul. Cu câteva zile mai devreme în regiune au avut loc și aplicații militare ale operatorilor de comunicații din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse, care au exersat folosirea în condiții de luptă a comunicării prin relee radio, prin unde și prin satelit și au testat mai multe echipamente moderne de comunicații primite recent de districtul militar vestic, anunță un comunicat al ministerului rus al apărării.
Premierul moldovean Pavel Filip a declarat că în 2016, relațiile R.Moldova cu Rusia s-au îmbunătățit, și că Moscova ar trebui să fie mai relaxată când vine vorba de cooperarea R.Moldova cu Uniunea Europeană, NATO sau organizația regională GUAM. Într-un interviu pentru publicația „Tribuna”, Filip a reafirmat că R.Moldova vrea să adere la UE când condițiile vor fi prielnice, că nu va adera niciodată la NATO, și că va rămâne membră în CSI pentru că „(…) Rusia este un partener important pentru Chişinău”.
Președintele Turciei Regep Erdogan va face o vizită în Moldova în 5-6 mai, a anunțat serviciul de presă al președinției de la Chișinău. Erdogan va semna la Chișinău mai multe acorduri de colaborare în domenii de interes comun și va vizita regiunea găgăuză unde va participa la mai multe evenimente. Cu ocazia vizitei șefului statului turc va fi organizat și un forum al oamenilor de afaceri din Turcia și Republica Moldova.
Președintele american Donald Trump s-a declarat convins că problemele în relațiile dintre Statele Unite și Rusia se vor rezolva. Într-o serie de mesaje pe Twitter, Trump a scris între altele: „Lucrurile vor evolua bine între Statele Unite și Rusia. La momentul potrivit, toată lumea va reveni la sentimente mai bune și va fi o pace durabilă”. Decizia americană de a bombarda săptămâna trecută o bază aeriană siriană și atacurile la adresa regimului lui Bashar al Assad au adus relațiile ruso-americane într-un nou punct critic, deși după campania electorală era de așteptat ca Donald Trump să încerce o reapropiere rapidă de Rusia președintelui Vladimir Putin.