UPDATE 22.04 Opt secții de peste hotare au decis prelungirea procesului de votare cu o oră sau două ore după ora 21 (ora locală), și anumne secții din România, Germania, Israel și Italia, a anunțat președintele CEC, Dorin Cimil. Până acum au votat în afară țării 144 de mii de cetățeni.
UPDATE 21.04 Numărul celor care au votat până la această oră în secțiile de peste hotare a depășit recordul din turul al doilea al prezidențialelor din 2016. Circa 140 de mii de alegători și-au exprimat până acum dreptul la vot, iar în secțiile din Europa și America votarea continuă.
CEC a precizat că a trimis în diaspora o cantitate suficientă de buletine, iar secțiile nu pot activa mai mult de două ore după după ora 21.00, „ora locală a statului în care activează secția”.
UPDATE 19.07 Peste 120 de mii de alegători au votat în diaspora, cifră ce se apropie de recordul absolut din turul al doilea al prezidențialelor din 2016, când au participat la secțiile de peste hotare peste 138 de mii de alegători.
S-au închis secțiile din Baku și Surgut. La mai multe secții de votare de peste hotare sunt înregistrate aglomerații, cu peste o sută de persoane, potrivit CEC. „Aglomerațiile de cetățeni în apropierea secțiilor au generat multiple sesizări ale organelor de control a ordinii publice din mai multe state, care indică neconformarea la cerințele impuse în context epidemiologic”, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil. Este vorba de secții din Canada, Israel, Belgia, Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Irlanda, România, Spania, Elveția, Cehia.
UPDATE 17.44 Numărul celor care au votat peste hotare a trecut de 100 de mii. S-au închis secțiile din Japonia și China. Se înregistrează în continuare cozi mari în Belgia, Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Irlanda, România, Spania, Grecia, Danemarca, Portugalia, Elveția, Cehia, Olanda.
Coada la una din secțiile din Paris.
O altă coadă la una din secțiile din Londra.
UPDATE 15.07 Peste 71 de mii de alegători și-au exprimat dreptul la vot în secțiile deschise peste hotare, depășind numărul de alegători care au votat acum patru ani. În 2016 au votat, în turul I, 67 205 alegători din străinătate. În turul doi au fost de două ori mai mulți.
Potrivit ambasadorului R. Moldova în Germania, Oleg Serebrian, la secțiile din Stuttgart, Frankfurt, Hamburg și Berlin s-au format cozi cu zeci de oameni.
Până la 13.30, la secțiile deschise peste hotarele țării au votat circa 50 de mii de persoane. Se înregistrează aglomerații la secțiile de votare deschise în Italia, Germania, Belgia, Franța, Marea Britanie, Irlanda, România, potrivit președintelui CEC, Dorin Cimil. În următoarele ore, se vor deschide 16 secții de votare în SUA și Canada.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că rânduri ce depășesc o sută de persoane – conform informației de la ora 12.00 – s-au format la secțiile de votare din Villeneuve-Saint-Georges, Berlin, Frankfurt, Stuttgart, Hamburg, Kassel, Dublin, Bologna, Parma, Padova, Mestre, Milano, Brescia, Londra, Northampton, precum și din București.
Peste 3,2 milioane de cetăţeni moldoveni cu drept de vot așteptați la urne, la alegerile prezidențiale. Centrele de votare sunt deschise între orele 07:00 și 21:00. În cursă sunt opt candidați, dar sondajele de opinie îi pun în frunte pe președintele Igor Dodon (independent, susținut de Partidul Socialiștilor) și pe Maia Sandu (lidera PAS, fost premier).
În total, pentru alegerile prezidențiale de duminică, 1 noiembrie, R.Moldova are deschise 139 de secții de votare peste hotare, dar - pe fundalul epidemiei de coronavirus - funcționarea lor va fi reglementată de măsurile sanitare luate de fiecare țară gazdă în parte.
Sunt deschise 2.143 de secţii de votare pe teritoriul R. Moldova, dintre care 42 și pentru alegătorii de pe malul stâng a Nistrului.
În România s-au deschis 13 secții de votare.
Cele mai multe secții, 29 la număr, sunt în Italia, acestea fiind amplasate în 26 de localități. În Federația Rusă vor fi deschise 17 secții de votare iar în Statele Unite – 12. În Franța sunt 8 secții, în Marea Britanie – 7, în Germania – 6, iar în Spania – 5.
Iar Tudor Cojocariu ne-a trimis și el fotografii de la secția din Irlanda unde a votat.
La Praga câteva sute de persoane stau la rând pentru a vota la secția deschisă la ambasada Republicii Moldova.
Așteptarea durează în medie două ore, sunt oameni care au venit să voteze și din alte localități ale Cehiei.
La secția de vot din Berlin a fost aglomerație. Cristina Pereteatcu (fosta directoare Amnesty International Moldova), stabilită în Germania ne-a spus că a stat mai bine de două ore la coadă pentru a vota. Ea afirmă că la ora prânzului coada era de câteva sute de metri, poate un kilometru.
Oamenii, disciplinați, respectau distanţa, toată lumea intră doar cu măşti, li se ia temperatura la intrare unde se găsesc și dezinfectanți. În secție au voie zece persoane. Familiile cu copii mici şi femeile însărcinate trec fără rând.
Mulţi dintre cei aflați la coadă veniseră din diferite colţuri ale Germaniei, ba chiar şi din alte state, ne-a mai relatat Cristina Pereteatcu (fosta directoare Amnesty International Moldova).
Relatare în curs de acutalizare. Așteptăm informații și de la alți votanți din diaspora. Toate informații despre votul în alegerile prezidențiale pe moldova.europalibera.org. Ne găsiți și pe Facebook , Instagram iar toate reportajele video pe canalul deYouTube al Europei Libere.