Linkuri accesibilitate

Ora de vară și ceasul biologic: argumente pro- și contra


©Shutterstock.
©Shutterstock.

Guvernul Republicii Moldova va anunţa dacă trece sau nu la ora de vară după ce UE va lua o decizie finală în acest sens

Sunt un om cu horoscopul imperfect. Nu am reușit niciodată să aflu ora exactă la care m-am născut, pentru că mama nu-și amintea dacă asta s-a întâmplat potrivit orei de vară sau timpului astronomic...

Într-o asemenea incertitudine, sigur că ora nașterii mele nu mai corespunde cu ascendentul, decanii, pelicanii sau ce mai intră în fabricarea unui horoscop corect.

Ora de vară și ora de iarnă! O parte importantă a planetei, China și Rusia în primul rând, au renunțat de mai mulți ani la schimbarea orei, păstrând o singură oră legală de-a lungul anului.

Luna aceasta, într-o ședință plenară, Parlamentul European a cerut de altfel țărilor membre renunțarea la schimbarea orei, invocând o serie întreagă de argumente, în primul rând efectele negative asupra sănătății cetățenilor, precum: oboseala, perturbările somnului sau creșterea numărului accidentelor.

Efectul asupra sănătății este astfel considerat, în mare, negativ.

Faptul că primăvara, la sfârșitul lui martie, se pierde deodată o oră afectează secretarea melatoninei, hormonul somnului, ceea ce face că în săptămâna de adaptare ce urmează schimbării orei pot avea loc accidente cardiace... sau accidente cu mașina, din oboseală șamd.

Unii doctori avertizează chiar asupra riscului de creștere a numărului sinuciderilor. Să ne gândim la tristețea dimineților în care trebuie să mergi la școală sau la lucru pe întuneric.

Ipoteza creșterii numărului sinuciderilor a fost chiar una din cele invocate oficial de Rusia, atunci când a renunțat, în 2011, la sistemul schimbării orei.

Consecințele energetice, apoi: faptul că se compensează consumul de electricitate pentru iluminare seara e anulat de necesitatea de a încălzi mai mult dimineața.

Apoi, schimbarea orei are efecte și asupra animalelor domestice sau a vitelor. A fost dovedit că modificarea orei mulsului vacilor afectează calitatea laptelui.

În Uniunea Europeană, o țară nu poate renunța singură la sistemul schimbării orei decât dacă o anunță cu cel puțin trei ani înainte, pentru a le permite celorlalți membri să se adapteze.

În sfârșit, ca o anecdotă revelatoare, în 2017, cercetători de la Universitățile din Washington și Virginia au constatat că judecătorii privați de somn din cauza schimbării orei au tendința de a da pedepse cu închisoarea mai lungi.

**************

Guvernul Republicii Moldova va anunţa dacă trece sau nu la ora de vară după ce UE va lua o decizie finală în acest sens şi va publica rezultatele evaluării directivei europene care stabilește o dată și o oră comune pentru începerea și încheierea perioadei de vară.

Un comunicat al Ministerului Economiei spune că trecerea la timpul „de vară” prin mutarea acelor ceasornicului cu o oră înainte se practică, inclusiv în Republica Moldova, pentru a economisi energia electrică. Nu este precizată însă valoarea economiilor. În comunicat se mai spune că au existat şi anterior propuneri de a renunţa la această practică, dar se face referinţă la un studiu, care ar fi fost realizat anul trecut, dar pe care instituţia nu ni l-a putut pune la dispoziţie şi al cărui concluzie ar fi că trecerea Republicii Moldova la orarul de vară ar fi oportună, fără a se oferi alte detalii.

Politologul Dionis Cenuşă crede că Republica Moldova va renunţa totuşi la schimbarea bianuală a orei, dacă UE va lua o astfel de decizie:

„Din raţionamentul procesului de integrare europeană care presupune şi integrarea în spaţiul economic european ar fi logic să fim conectaţi şi sincronizaţi la spaţiul de timp cu ţările membre, mai cu seamă cu România care este în proximitatea imediată a Republicii Moldova. Pe lângă aspectul politic evident care ţine de încercare de a fi mai aproape de tot ceea ce reprezintă integrarea europeană, vorbim şi despre aspecte economice, pentru că inclusiv penetrarea pieţii europene ţine de timp care presupune reducerea costurilor şi respectiv beneficii mai mari pentru economia şi exportatorii din Republica Moldova.”

Discuțiile în contradictoriu despre oportunitatea schimbării orei apar, de regulă, în ajunul trecerii la ora de vară sau la cea de iarnă.

Oponenţii schimbării, şi e vorba în special de medici, atenţionează de fiecare dată că adaptarea dificilă cauzează stres şi afectează sănătatea. Nu există însă o poziţie univocă.

Optimizarea consumului de energie electrică este principalul argument al promotorilor trecerii la ora de vară. Acest raţionament e valabil în țările cu industrii dezvoltate, în Moldova însă consumul de energie nu se reduce semnificativ odată cu schimbarea bianuală a orei, susţin mai mulţi experţi în energetică.

Polemicile în jurul schimbării orei au ajuns nu o dată şi în zona politicului. Cea mai recentă a fost în 2011 când Federaţia Rusă a luat decizia să nu mai treacă la ora de iarnă. Atunci administraţia separatistă a regiunii transnistrene, condusă de Igor Smirnov, a anunţat că se va alinia acestei practici, contrar voinţei Chişinăului. La scurt timp însă Tiraspolul a renunţat, după ce şi Ucraina şi-a revizuit decizia şi a revenit la practica de schimbare a orei de două ori pe an.

Politologul Dionis Cenuşă crede că dacă Moldova va decide să nu mai treacă la ora de vară, Tiraspolul nu se va opune:

„Regiunea transnitreană este dependentă de piaţa din Republica Moldova şi de cea europeană. Pentru ei este la fel de important să păstreze această sincronizare pentru că asta presupune reducerea costurilor pentru economia regiunii, care este într-o situaţie dificilă. Observ tot mai multe încercări de a găsi un numitor comun cu Chişinăul pe multe aspecte legate de zona de liber schimb. Nu cred că Tiraspolul va încerca să demonstreze o voinţă geopolitică, ci va merge pe argumente raţionale şi cele de ordin economic.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG