Linkuri accesibilitate

Daniel Melingo şi tango-ul social


Daniel Melingo
Daniel Melingo

O muzică ce povesteşte tristele vieți ale personajelor din mahalalele din Buenos Aires.


Născut în 1957, Daniel Melingo, pe care presa de specialitate îl numeşte „boemul din Buenos Aires”, a inventat o marcă originală de tango, anume tango-ul aşezat pe un suport de rock’n’roll. Melingo a avut o viață agitată, a fost forțat să părăsească Argentina în anii 70, a petrecut cîțiva ani în Brazilia, apoi în Spania, unde a înființat trupe ce au explorat şi au experimentat sunete noi pornind de la forma fixă a tristei milonga, predecesoarea tango-ului.

În anii ʼ90 Daniel Melingo se întoarce la Buenos Aires, şi abordează varianta aspră a tango-ului, numită în mahalalele din Buenos Aires lunfardo, care e de fapt jargonul acestor mahalele, o muzică ce povesteşte tristele vieți ale personajelor din mahalele, hoțul de buzunare din autobuze, prostituata tristă, vagabondul căutând prin gunoaie, muncitorul cu ziua care bea şi dansează noaptea întreagă, sau trista viață a copilului străzii, ucis de propria sa singurătate. Această ultimă poveste e cântată de Daniel Melingo în piesa „Pequeno Paria”.

O varianta varianta aspră a tango-ului argentinian
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:02 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG