Linkuri accesibilitate

Dificil să fii „lider unionist“ pentru cei de aici și „world class designer“ pentru cei dinafară


Anatol Ursu

Jurnalul săptămînal al lui Anatol Ursu.

Anatol Ursu s-a născut la 30 decembrie 1990, în satul Ulmu, Ialoveni. Absolvent al Facultații de istorie și relații internaționale, ULIM. Master abandonat in Psihopedagogie, UST. Designer Grafic Freelancer. In perioada Ianuarie 2017 - Septembrie 2018, moderator talk show politic Sfatul Tarii de la TV 10.

Luni

Ziua de azi a avut două începuturi. Unul cu rădăcini în ieri, când de pe la 22.00 au început a apărea rezultatele preliminare. Până la 5 dimineață am butonat CTRL+R, CTRL+R, CTRL+R și mi-am explicat ce s-a întâmplat și de ce s-a întâmplat. M-am gândit cum acționez mai departe, apoi iar CTRL+R, CTRL+R, CTRL+R.

Pe la 5 am adormit în fața ultimei părți a unui interviu cu Zelenski, renumitul umorist ucrainean care pleacă cu prima șansă în cursa prezidențială din Ucraina. Este un personaj interesant. Îl admir pentru multe aspecte ale personalității sale.

Pe la 3 după masă, somnoros, am început a răspunde la apeluri. Trebuie să merg în sat, dar nu am curaj. Am ieșit la o plimbare. A reușit să mi se facă dor în campania asta de momentele mele cu mine. Muzica mea, cafeau prea dulce și drumul. Nu contează încotro. Atâta timp cât conduc, totul e în regulă.

Marți

Ora 8.45, cafeaua de la benzinărie și plec spre sat. Astăzi are loc înmormântarea fratelui mai mare a tatălui meu - nanu Ion. Am mai pierdut un unchi la mijloc de ianuarie - nea Costea. 2019 n-a început deloc ușor. Intrat în casa mare, dai ochii cu verișorii, cu mătușile, cu toate rudele și nu știi ce să zici. Orice cuvânt e de prisos. Aprinzi o lumânare, oftezi și nu știi ce se întâmplă în clipa aia în capul tău.

După masă m-am întors în oraș. Trebuie să revin la activitatea de design, campania a fost destul de epuizantă și costisitoare. Nu mai e mult până când ajunge data la care trebuie să încep a întoarce datoriile.

Am lucrat câteva ore la un document în germană. Ceva despre rulote. E uimitor cât de mult a reușit să mă calmeze după o lună de nebunie electorală. Australianul (unul dintre clienții mei fideli) întreabă dacă următorul număr de revistă i-l machetează un deputat. I-am zis că doar dacă găsește un alt designer care să fie și deputat. Am râs ambii. Încă o seară în fața calculatorului. Rutina începe să se reinstaureze..

Miercuri

Dimineață foarte târzie. Abia azi realizez că mi-a lipsit somnul în campania asta. Am pierdut o jumătate de zi în „filosofii sub plapumă“ și planuri de viitor care rar părăsesc marginea patului. Dar încercarea vină n-are. Câteva schițe pentru un nou proiect de design, crâmpee de dialog cu clienți mai vechi și mai noi.

După masă reparații de rutină pentru automobil. E instrumentul de bază al campaniei care a trecut și al proiectului care urmează.

Seara o nouă emisiune la TV. Facem analiza campaniei și a rezultatelor alegerilor. Devine obositor. Totuși faptul că peste noapte tot mai multă lume se declară unionistă nu ne-a ajutat cu nimic. Discursul politic unionist are nevoie de foarte multă muncă și cizelare pentru a reuși să fie transmis cu exactitate publicului larg în așa fel încât să fie credibil și să fie perceptul drept o alternativă pentru toată mocirla în care ne aflăm.

Seară târzie cu plimbare și muzica mea. Cafea la 2 noaptea, drumul continuă.

Joi

Încă o dimineață târzie. „Ursu, mai ai să dormi?“, mă întreb. Un nou proiect de design, de data asta pentru un scandinav. Toate afacerile clienților pentru care lucrez sunt atât de diverse și toate interesante. Și toate au un lucru în comun - designul meu. E destul de dificil să fii „lider unionist“ pentru cei de aici și „world class designer“ pentru cei dinafară.

Am nouă ani de când sunt pe baricadele unioniste și cinci de când fac design și încă n-am găsit un mijloc de aur în care să reușesc să le îmbin pe altele, periodic una dintre cele două funcții rămâne neglijată. Mai am de lucru la capitolul organizare.

Seara am mers la Quiz cu prietenii. Escapada perfectă de joi seara. După joc am mai stat la discuție cu câțiva dintre ei. Tot despre alegeri, despre scoruri, despre Unire. Seară fără nici un fel de dispoziție.

Am nevoie de un serial bun. Dar nu mă pot decide asupra unuia nou. Optez mereu pentru vizionarea repetată a celor pe care le-am mai văzut. Sper ca experimentul de azi să fie unul reușit.

Vineri

Aseară am adormit la film. Pe la 5 dimineața trezit de răcoarea din casă, am răspuns australianului la mesaje. Aștept un nou proiect. Am adormit repede inapoi.

La 8 cafeaua, și ultimele modificări pentru scandinav. E mulțumit de rezultat. Nimic mai plăcut decât sa stiu ca am lucrat bine și aprecierile sunt pe măsura lucrului.

Pe la 12 m-am văzut cu un coleg, la 13 am altă întâlnire. Aparent e suficient să te manifești in câteva discursuri publice și toată lumea își amintește ca exiști.

După masă chat-uri interminabile pe Facebook. Tot felul de idei și propuneri de la fiecare care n-are ce face joi vineri dupa amiaza și alege sa îți scrie.

Astăzi am să gătesc ceva și am sa stau toată seara acasă alături de Kuna și Ruka (pisicile mele). Se încheie o săptămâna de făcut nimic. Week-endul va fi cu siguranța somnolent și el. Probabil așa a arătat proverbialul „lins al rănilor”, deși le-am zis tuturor ca nu m-au influențat cele 0,3% de voturi acumulate.

Azi a fost 1 Martie. Nici măcar n-am felicitat pe nimeni.

XS
SM
MD
LG