Linkuri accesibilitate

Dilema Republicanilor, după ce Trump și-a anunțat candidatura pentru 2024


Fostul președinte american Donald Trump anunțându-și candidatura pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în Statele Unite în 2024, Mar-a-Lago, Palm Beach, Florida, 15 noiembrie 2022.

Partidul Republican din Statele Unite se află în fața unei dileme – rămâne sau nu partidului lui Donald Trump, care și-a anunțat o nouă candidatură la președinție? Probabil că majoritatea republicanilor și-ar fi dorit să nu o facă, dar mutarea făcută de Trump marți pare menită să pună capăt acestor îndoieli, care se fac auzite și să îi descurajeze pe potențialii rivali din partid. Dar – spre deosebire de situația premergătoare recentelor alegeri, când partidul spera într-o victorie zdrobitoare, acum, fostul președinte pare să-și fi pierdut bagheta magică.

În termeni numerici, Trump continuă să controleze o bază dură a partidului, care crește în importanță în preliminarii, de unde și teama altor republicani să nu piardă acest segment electoral. Fapt e că controlul lui Trump asupra Partidului Republican a fost suma unei baze active și entuziaste – mișcarea MAGA – și un mult mai numeros segment de conservatori, care a votat împotriva alternativei la Trump.

Asta a funcționat în 2016, nu a mai funcționat în 2020 și a dat și mai multe semne de saturație Trump, în 2022. Acesta este contextul în care mulți sperau că omul de afaceri va face loc unei noi generații, ceea ce nu s-a întâmplat. O manifestare a acestui conflict intern, încă mocnit dar vizibil, va fi în Congres, unde liderul minorității republicane, care va rămâne în minoritate, Mitch McConnell nu este apropiat de fostul președinte, în timp ce viitorul președinte ale Camerei, Kevin McCarthy, este.

Acesta din urmă va avea însă o majoritate republicană minusculă pe care cu greu o va putea controla. În Camera Reprezentanților, aripa dură, așa numitul Grup al Libertății, susținători ai lui Trump va face presiuni asupra conducerii să declanșeze anchete împotriva președintelui Biden și unor membrii ai cabinetului, cu scopul de a-i inculpa. Grupul parlamentar respectiv are puțin peste 30 de membrii, dar în condițiile în care majoritatea republicană va fi minusculă, fiecare vot contează și grupurile de presiune devin mai influente.

Pentru a-și menține influența și a se menține la conducere, McCarty va trebui acum să facă o complicată echilibristică în jurul candidaturii lui Donald Trump.

XS
SM
MD
LG