Linkuri accesibilitate

Dilema universităților americane: între precauție și studenții străini


Universitatea Harvard din Statele Unite.

De la toamnă, Statele Unite nu vor mai prelungi vizele de ședere pentru studenții străini, ai căror cursuri au fost „mutate” online, din cauza pandemiei de coronavirus.

Corespondență de la Washington: studenții străini și pandemia de Covid-19
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

O decizie a Biroului american pentru Imigrație care a luat prin surpriză universitățile și care ar putea afecta sute de mii de tineri.

Câteva universități americane, între care cel mai recent Harvard, și-au anunțat intenția de a muta cele mai multe cursuri pe internet, din cauza temerilor legate de COVID-19. Multe dintre aceste instituții de învățământ superior depind în mare măsură de taxele de școlarizare, plătite de studenți străini. Studenții străini care se află în Statele Unite sau care speră să vină aici la studii nu se vor mai putea înscrie la un număr de cursuri, cum făceau înainte de izbucnirea pandemiei. Studenții respectivi se pot eventual transfera la alte școli și universități, care oferă cursuri „cu prezență fizică” sau părăsesc Statele Unite și continua studiile online.

În caz contrar, conform planului autorităților americane, ei riscă să fie deportați, ceea ce implică și o interdicție de a reveni în Statele Unite.

Aaron Reichlin – Melnick, de la Consiliul American pentru Imigrație spune că Universitatea Harvard ,de exemplu, nu ar pierde taxa de înscriere dacă studenții străini optează să urmeze cursuri virtuale în țările de unde provin, dar în cazul în care alegerea este între a rămâne la Harvard și a părăsi America, s-ar putea ca mulți să aleagă transferul la ale universități și implicit șansa de a rămâne în Statele Unite.

Atunci, Harvard ar avea de pierdut.

Studenții care intră în America pe vize speciale nu pot face mai mult de un curs online pe semestru, când sunt în Statele Unite, în condiții normale. Autoritățile au făcut deja o excepți, din cauza pandemiei. Studenților li se va permite să participe la mai mult de un curs pe internet, dacă universitatea la care sunt înscriși oferă o combinație de cursuri online și cu prezență fizică. Universitățile sunt cele care vor fi obligate să aducă dovada că studenții lor străini nu au doar cursuri virtuale.

Pe ansamblu, universitățile americane sunt puse într-o situație dificilă, fiind obligate să aleagă între prudență, în condițiile pandemiei de Covid-19 și dorința de a-și menține o important sursă de venit și de talent: studenții străini.

Dată fiind situația incertă din Statele Unite și faptul că acum numărul cazurilor confirmate de contaminare atinge nivelele cele mai ridicate din lume, este o decizie complicat de luat, în luna iulie, pentru anul academic care începe la toamnă.

XS
SM
MD
LG