Linkuri accesibilitate

„Din armăsarul de odinioară, Dragnea a devenit o biată gloabă politică” (Ștefan Vlaston/Adevărul)


Revista presei de la București.

În lumea contemporană, alegătorii tind să întoarcă spatele politicienilor și să voteze la conducerea statelor lor actori, mai ales de comedie, muzicieni, orice altceva. Este un fenonem mai vechi, care va lua amploare, e de părere un profesor universitar de la Pennsylvania State University, citat de Adrian Novac pe site-ul G4Media. Cazul cel mai cunoscut în România este cel al actorului de seriale comice la o televiziune ucraineană, Volodimir Zelenski, recent ales președinte al Ucrainei, în ciuda faptului că nu are niciun fel de experiență politică. Începe să îngrijoreze faptul că președintele ales nu pare mai conștient nici acum de greaua misiune cu care a fost învestit. Îl așteaptă „probleme complexe atunci când se va instala în fotoliul prezidențial și care includ, printre altele, conflictul mocnit din estul țării cu rebelii sprijiniți de Moscova sau „scurgerea de creiere” care afectează societatea ucraineană”, scrie Novac. Victoria zdrobitoare a lui Zelenski a urmat „unei campanii originale bazată pe faptul că el e diferit și sfidează convențiile (…) Fără promisiuni, fără dezamăgiri a fost, de altfel, unul dintre sloganurile pe care le-a reluat de-a lungul lunilor de campanie”.

Eșecuri în serie pentru Partidul Social-Democrat și pentru liderii săi Liviu Dragnea, președinte, și Viorica Dăncilă, premier. Cel dintâi a forțat organizarea unor mitinguri și a fost pretutideni întâmpinat cu proteste și huiduieli. Imaginile filmate sunt cel puțin la fel de grăitoare ca acelea care o arată pe Viorica Dăncilă în turneu pe cont propriu (fiindcă este în conflict de Dragnea) în localități din Ardeal, unde până și elevii de liceu ies voluntar la protest. Pe acest fond, marele miting de la București anunțat pentru sfârșitul acestei săptămâni a fost anulat. „Baronii PSD se leapădă de Dragnea. Refuză să aducă oameni la miting (…) un semnal că nu mai dau doi bani pe Dragnea”, scrie Ștefan Vlaston pe blogurile Adevărul. Vlaston nu crede că luni, 20 mai, se va da déjà sentința în procesul de corupție care l-ar putea trimite pe Dragnea la pușcărie. Mai degrabă, instanța va rămâne în pronunțare. Dar „judecătorii(…) nu se mai tem de Dragnea, nu mai încearcă să-i facă pe plac. Văd şi ei că din armăsarul de odinioară, Dragnea a devenit o biată gloabă politică. Aşa că au ocazia să aplice legea aşa cum le spune ştiinţa şi conştiinţa juridică”.

Tot la secțiunea opinii din Adevărul, Andrei Tănase analizează sloganurile de campanie ale partidelor pentru alegerile europarlamentare. „România merită mai mult (PSD), „România în primul rând” (PNL, copiat după „America first”, al lui Trump), „În Europa cu demnitate” (ALDE), „Fără hoţie ajungem departe” (USR). Toate i se pare „din alt film”. Nicăieri nu e vorba de problemele Uniunii Europene, căci se alege Parlamentul European, ci numai de obiective și interese interne imediate. Dacă se va spune că asta așteaptă alegătorii, scrie Andrei Tănase, trebuie răspuns că atunci „când vrei puţin, obţii puţin. Iar când poţi puţin, te mulţumeşti cu orice”.

Știre preluată de G4Media de pe edupedu.ro: Adrian Năstase, fost premier PSD, condamnat pentru corupție cu 500 de zile de pușcărie efectuate, a fost făcut doctor honoris causa la Universitatea din Arad, cu un laudatio rostit de ministrul educației, Ecaterina Andronescu.

XS
SM
MD
LG