Linkuri accesibilitate

Din nou în fruntea socialiștilor, Dodon își pregătește partidul de alegeri anticipate


Igor Dodon la tribuna congresului
Igor Dodon la tribuna congresului

Fostul președinte Igor Dodon a fost reales miercuri în fruntea Partidului Socialiștilor.

El a redevenit membru al partidului pe 24 decembrie, când și-a încheiat oficial mandatul de președinte. În prima sa declarație de după congres, Igor Dodon a insistat pe ideea organizării alegerilor parlamentare anticipate și s-a arătat convins că acestea vor avea loc în 2021.

Din nou în fruntea socialiștilor, Dodon își pregătește partidul de alegeri anticipate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

În urmă cu patru ani, când a obținut mandatul de președinte, Igor Dodon o lăsase pe Zinaida Greceanîi să conducă partidul. Redevenit cârmaci al formațiunii, Dodon s-a arătat convins că actualul Legislativ trebuie dizolvat și că urmează a fi organizate alegeri parlamentare anticipate. El a anunțat două obiective de bază pentru viitorul apropiat: întărirea poziției partidului și pregătirea pentru anticipate:

Pledăm în continuare doar pentru alegeri parlamentare anticipate

„Noi nu intrăm în nicio coaliție parlamentară în acest parlament. În legislatura curentă nu vedem sensul de a face coaliții parlamentare, după ce am făcut coaliții și cu cei de dreapta și cu cei de centru. Înțelegem că s-au epuizat orice posibile acte de coalizare, de aceea noi pledăm în continuare doar pentru alegeri parlamentare anticipate. După alegeri, în funcție de rezultate, vom lua decizii separate.”

Spre deosebire liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, care într-un recent interviu pentru postul nostru de radio menționa că socialiștii ar susține instalarea unui guvern interimar „de largă coaliție” până la alegeri, iar platforma „Pentru Moldova”, din care fac parte și deputații Partidului Șor a și anunțat că are un candidat pentru funcția de premier, Igor Dodon a declarat miercuri că nu examinează alte propuneri decât cele înaintate de președinta Maia Sandu: „Nu poate să aibă un partid candidați la funcția de premier pentru că candidatul la funcția de premier îl înaintează președintele țării. Președintele așa cum am făcut-o eu la diferite etape trebuie să inițieze dialogul și, dacă poate poate, să creeze un guvern. (...) În rest, orice declarații din partea partidelor, fără inițierea acestei candidaturi din partea președintelui țării sunt doar declarații politice.”

Va susține PSRM o eventuală candidatură înaintată de președinta Maia Sandu? „Cel mai probabil nu”, a răspuns evaziv Igor Dodon. Analistul politic Veaceslav Berbeca crede că liderul socialiștilor este sincer atunci când declară că își dorește anticipate. Ce nu spune însă e că le vrea mai spre finele lui 2021, perioadă în care va încerca să-și discrediteze fosta contracandidată în prezidențiale.

Veaceslav Berbeca nu exclude că deputații PSRM ar putea chiar să susțină un eventual candidat propus de Maia Sandu pe care însă să-l dea jos atunci când le-ar convine, mai ales că ar putea fi susținuți în această intenție de deputații din platforma „Pentru Moldova”: „În condițiile în care Parlamentul este total ostil și știm foarte bine că socialiștii și cei care fac parte din grupul Șor, plus echipa de neafiliați, sunt de partea cealaltă a baricadei. Evident că nu-și doresc reforme nici în ruptul capului, fiindcă aceste reforme, curățenia pe care ne-o dorim noi, în primul rând va lovi în ei. În aceste condiții, rândurile celor cu care Maia Sandu trebuie să lupte sunt foarte mari.”

La începutul acestei săptămâni, președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu deputați din toate fracțiunile parlamentare pentru a discuta modalitatea de dizolvare a legislativului și declanșarea alegerilor anticipate. Ea a mai spus că urmează în scurt timp să prezinte și o soluție pentru ceea ce ea a numit „depășirea impasului politic și economic”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG