Linkuri accesibilitate

Din tabăra de la Ciobruci la Festivalul mondial al tineretului de la Helsinki


Pe scena taberei internaționale de muncă de la Ciobruci „cântecul înfrățește noroadele”. Cultura Moldovei, 26 Iulie 1962.
Pe scena taberei internaționale de muncă de la Ciobruci „cântecul înfrățește noroadele”. Cultura Moldovei, 26 Iulie 1962.

75 de tineri din diferite țări din Europa, Asia, Africa și America au fost găzduiți în luna iulie 1962 în tabăra internațională de muncă a tineretului din satul Ciobruci, de pe malul Nistrului.

Timp de peste trei săptămâni, ei au lucrat la construcția spitalului sătesc, au dat o mână de ajutor gospodăriei agricole „Lenin”, raionul Tiraspol, la recoltarea mazării verzi, cireșelor, caiselor și roșiilor.

Activitatea taberei se desfășura sub lozinca: „Munca în comun apropie noroadele”. Indiferent de rasă, religie sau convingeri politice, prin munca cot la cot se părea că se putea ajunge la o bună înțelegere și prietenie. Atmosfera de încredere și amiciție din tabără între reprezentanții diferitor țări și continente trebuia să servească drept argument în favoarea soluționării tuturor problemelor exclusiv pe cale pașnică, și nu pe calea războiului.

De asemenea, în tabără tinerii au cântat și au dansat și, sub îndrumarea „tovarășilor mai mari”, au discutat ore întregi despre pace, dezarmare și lupta împotriva colonialismului.

La încheierea sejurului pe malul Nistrului, toți au plecat la Moscova, de unde un grup, format din cei ce trecuseră cu bine proba „discuțiilor” din tabără, trebuia să plece la Helsinki, la Festivalul al VIII-lea mondial al tineretului, iar ceilalți – în țările lor.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG