Adunarea Generală a Judecătorilor: soluție sau parte a problemei? Cât de mult „a putrezit” justiția? Legea limbii, menită să scoată Republica Moldova dintr-o „veșnică ceartă națională” – promulgată.
Temele noului episod, difuzat pe 24 martie:
- Președinta Maia Sandu a ținut vineri, 17 martie, aparent pe neașteptate, un discurs în Parlamentul de la Chișinău, cu puțin timp înainte de anunțul Curții Penale Internaționale despre emiterea unui mandat de arest pentru Vladimir Putin.
„În 2030 Republica Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene. Acum este șansa noastră reală de a deveni membru cu drepturi depline a familiei europene”, a spus șefa statului. În discursul său, ținut în absența voită a opoziției parlamentare, președinta Sandu a făcut un apel „către toate forțele politice să pună aderarea la Uniunea Europeană deasupra intereselor înguste și să susțină această cale necondiționat”. Totodată, ea i-a pus la stâlpul infamiei pe deputații opoziției parlamentare, „agenți ai Kremlinului”, care „se fac deja luntre și punte pentru a vinde țara Kremlinului”.
- Curtea Penală Internațională a emis vineri, 17 martie, un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pe care îl acuză de comiterea unor crime de război în Ucraina, mai exact de responsabilitate personală pentru răpirile de copii din Ucraina. De asemenea, instanța a emis un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, un oficial rus pentru drepturile copilului, care ar fi coordonat strămutarea copiilor ucraineni în Rusia. Cum poate influența acest anunț al tribunalului de la Haga contextul geopolitic în care se află Republica Moldova? Va scădea popularitatea lui Putin din sondajele moldovenești?
- Convocată la 17 martie, pentru prima dată după mai bine de 3 ani, Adunarea Generală a Judecătorilor și-a întrerupt ședința după cinci ore de discuții fără a dori a aleagă patru membri ai CSM din rândul judecătorilor validați de Comisia pre-vetting. Reluarea ședinței a fost stabilită pentru 28 aprilie, când magistrații ar urma să vadă dacă votează membrii CSM și să adopte și o declarație despre modul în care văd ei situația și evoluțiile din justiție. Unii, cel puțin, dintre ei au contestat în principiu reforma justiției, așa cum a fost concepută și este realizată de guvernare.
- Consiliul Suprem de Securitate, convocat de șefa statului la 20 martie, a recomandat Parlamentului să facă un nou CSM funcțional, iar speakerul Igor Grosu a dat asigurări că parlamentul „se va mișca foarte repede” pentru a-i numi pe cei șase reprezentanți ai societății civile, astfel încât „într-o săptămână-două” Consiliul Superior al Magistraturii să devină funcțional.
- Președinta Maia Sandu a anunțat miercuri, 22 martie, că a promulgat Legea care confirmă că limba de stat este cea română. Legea, intrată astfel în vigoare, impune sintagma „limba română” ca denumire a limbii în toate domeniile vieții culturale și științifice, precum și în toate documentele legislative și administrative. „Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională”, a spus cu acest prilej Sandu.
***
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.
Într-un moment în care torentul neîntrerupt de știri mai mult ne împiedică decât ne ajută să ne informăm, noul podcast are scopul să ne ghideze către lucrurile importante ale actualității.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă! Așa ne ajutați să mergem mai departe.