Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Ce mesaj transmite Rusia Republicii Moldova prin Șor și „Pobeda”


Oligarhul fugar Ilan Șor și adepți de-ai săi s-au adunat pe 21 aprilie, la Moscova, și au anunțat crearea unei formațiuni noi, „Pobeda”.
Oligarhul fugar Ilan Șor și adepți de-ai săi s-au adunat pe 21 aprilie, la Moscova, și au anunțat crearea unei formațiuni noi, „Pobeda”.

Modul în care a fost creat blocul pro-rus „Victoria” (Pobeda), la Moscova, arată atitudinea „sfidătoare și ostentativă”, pe care o are oligarhul fugar Ilan Șor și aliații săi față de autoritățile din R. Moldova, afirmă în podcastul „Dincolo de știri”, analistul Igor Boțan.

Ce mesaj transmite Rusia Republicii Moldova prin Șor și „Pobeda”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:43:11 0:00

Blocul politic creat duminică, 21 aprilie, la Moscova din mai multe partide afiliate lui Ilan Șor, care se ascunde în Israel și Rusia, pentru a evita ispășirea celor 15 ani de închisoare pentru implicare în frauda bancară din 2014, ar reprezenta o amenințare la adresa securității R. Moldova, opinează în podcastul Europei Libere „Dincolo de știri”, analiștii Igor Boțan și Nicolae Negru.

Evenimentul de la Moscova, la care a fost prezent și Ilan Șor, „are o încărcătură politică foarte serioasă” și transmite un mesaj clar atât partidelor, cât și electoratului pro-rus din Republica Moldova despre cine sunt cei „pețiți de Moscova”, și le sugerează că ar trebui „să-și revadă atitudinile politice”, crede Igor Boțan.

Reprezentații guvernării de la Chișinău au criticat reuniunea de la Moscova și au spus că „este o rușine” pentru politicieni moldoveni să se afle în Rusia „când lumea întreagă condamnă Kremlinul pentru războiul barbar în Ucraina”.

Scenariu dejucat, „dar cu întârziere”

În opinia analistul Nicolae Negru, Șor ar fi lansat blocului politic „Pobeda” la Moscova și pentru a putea introduce în R. Moldova bani ilegali pentru alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă privind aderarea la UE.

La revenirea de la Moscova, pe Aeroportul Internațional Chișinău, poliția moldoveană a confiscat peste un milion de dolari de la simpatizanții lui Șor. Poliția spune că aceștia ar fi fost plătiți de „o grupare criminală” pentru a aduce bani în țară. Simpatizanții lui Șor au acuzat că ar fi fost supuși presiunilor în aeroport, iar unii dintre ei susțin că au fost audiați de Serviciul de Informații și Securitate.

Autoritățile moldovene, crede Negru, ar fi dejucat acest scenariu cu întârziere și este de părerea că în R. Moldova ar fi intrat mult mai mulți bani, având în vedere „numărul mare” de participanți la acest eveniment.

Analistul Nicolae Negru consideră însă greșită decizia instituțiilor statului de a-i cerceta pe aliații lui Ilan Șor pentru trădare de patrie, întrucât trădarea de patrie „e foarte greu de demonstrat”.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 25 aprilie:

  • Dosarele bașcanei autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, și a unei secretare din fostul partid Șor au fost trimise în judecată.
  • Mitropolitul Moldovei Vladimir le cere preoților care au aderat la Mitropolia Basarabiei să revină, invocând „binele suprem al sufletelor enoriașilor”.
  • Forțele de pacificare ruse au efectuat antrenamente în Zona de Securitate, iar Chișinăul le-a calificat drept provocatoare.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG