Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Zelenski, „prima vioară” la Summitul de la Bulboaca, desfășurat sub „umbrela” NATO 


Jurnalistul Europei Libere Eugen Urușciuc (centru) alături de analiștii Nicolae Negru (stânga) și Igor Boțan (dreapta)
Jurnalistul Europei Libere Eugen Urușciuc (centru) alături de analiștii Nicolae Negru (stânga) și Igor Boțan (dreapta)

Tonul principalelor mesaje privitoare la problemele de securitate pe bătrânul continent a fost dat, la Summitul Comunității Politice Europene de la Bulboaca, de către liderul ucrainean Volodimir Zelenski.  

Comentând mesajele transmise de lideri la summit, analistul politic Igor Boțan a spus în podcastul Europei Libere „Dincolo de știri” că „fără o umbrelă de securitatea a NATO nu poate exista certitudinea că ne este asigurată securitatea economică și energetică”.

El a adăugat că „ghemul de probleme de securitate” a fost pus în evidență, la summit, de către președintele Zelenski, iar mesajele celorlalți lideri europeni „au fost în rezonanță cu ceea ce a spus liderul de la Kiev.”

Iar comentatorul Nicolae Negru, vorbind în podcastul Europei Libere, a declarat că, din punct de vedere politic, această reuniune a liderilor europeni a dat R. Moldova siguranța că este acceptată în familia europeană, că „ușa e deschisă și că rămâne numai [...] să-și facă lecțiile.”

Mesajul Robertei Metsola, președinta Parlamentului European, a fost cât se poate de limpede – „[...] până la finele anului, R. Moldova poate să înceapă negocierile de aderare la UE, ceea ce înseamnă că la Bruxelles se vede cu optimism această perspectivă”, a spus Nicolae Negru.

Zelenski, „prima vioară” la Summitul de la Bulboaca, desfășurat sub „umbrela” NATO 
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:56 0:00

Temele noului episod, difuzat pe 2 iunie:

  • Cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene, care a fost găzduit de satul moldovean Bulboaca, a devenit o platformă pentru fortificarea unității bătrânului continent în fața agresiunii ruse și de sprijin politic pentru Republica Moldova.
  • Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a insistat la Bulboaca pe acceptarea Ucrainei în NATO și pe un răspuns clar în acest sens.
  • Alianța nord-atlantică a deschis „umbrela” sa de securitate deasupra R. Moldova. Deocamdată pentru trei zile (31 mai-2iunie).
  • Un nou pachet de sprijin pentru R. Moldova. Bruxellesul „triplează” asistența financiară și transmite mesaje optimiste Chișinăului în ceea ce privește parcursul său european.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG