Linkuri accesibilitate

Liderul Platformei DA sprijină un referendum de aderare la UE, dacă nu este instrument electoral pentru președinta Maia Sandu


Dinu Plîngău, liderul Platformei DA, în studioul Europei Libere
Dinu Plîngău, liderul Platformei DA, în studioul Europei Libere

Liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că partidul său așteaptă cu interes detaliile unui referendum despre aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană propus de președinta Maia Sandu pentru la toamnă, când urmează să aibă loc și alegerile prezidențiale.

Vorbind în podcastul „Pe Agendă” al Europei Libere, Dinu Plîngău spune că-și va îndemna suporterii să voteze pentru aderarea R. Moldova la UE în cadrul referendumului, dacă acesta va avea loc. Dar liderul Platformei DA spune că președinta Maia Sandu nu trebuie să folosească referendumul în folosul propriei sale campanii electorale.

Înainte de Crăciun, șefa statului a anunțat că va candida pentru un nou mandat la prezidențialele de la sfârșitul lui 2024 și a cerut alegătorilor să-i dea mandatul pentru a avansa integrarea europeană a R. Moldova. Niciun alt politician proeminent nu a anunțat deocamdată că va candida.

Dinu Plîngău nu se așteaptă neapărat la o campanie consolidată a forțelor pro-europene la referendumul care poate avea loc odată cu prezidențialele. El crede că ar fi „extrem de complicată” și semnarea de către partidele moldovene a unui pact ca cel din 1995, de la Snagov, când partidele românești au spus că vor coopera pentru a pregăti aderarea României la UE.

Coaliții între pro-europenii extraparlamentari după locale

În urma recentelor alegeri locale, Platforma DA a făcut deja pași pentru a se uni cu alte partide pro-europene extraparlamentare, Partidul Schimbării în frunte cu Ștefan Gligor și Liga Orașelor și Comunelor compusă din mai mulți primari, spune Plîngău în „Pe Agendă”.

Scopul este să ofere o alternativă alegătorilor pro-europeni, care ar fi dezamăgiți de actualul partid de guvernământ PAS. Dar liderul Platformei DA că între forțele politice rămâne „foarte multă dușmănie”.

Cele trei formațiuni coalizate au înregistrat separat rezultate slabe la localele din noiembrie 2023. Platforma DA, care a obținut cel mai bun rezultat dintre ele, a luat doar puțin peste 3% din voturile pentru consiliile raionale. Plîngău crede că noua coaliție ar avea totuși un potențial de creștere, atrăgând alegători pro-europeni nemulțumiți de guvernarea PAS.

Platforma DA a apărut în 2015 ca formațiune anticorupție și a făcut alianță cu PAS și cu actuala președintă Maia Sandu, în blocul electoral ACUM, înainte de alegerile parlamentare din 2019, dar ulterior cele două formațiuni s-au despărțit, iar Platforma DA s-a scindat. Plîngău a mai pierdut un coleg proeminent pe 8 ianuarie, când vicepreședintele Platformei DA, Chiril Moțpan, a anunțat că se retrage din partid. Nici Moțpan, nici Plîngău nu au vrut să explice motivele.

Ce altceva puteți afla din acest interviu:

  • Ce rol au forțele extraparlamentare în societate și cât de mult pot înclina balanța politică?
  • De ce referendumul privind integrarea europeană cuplat cu alegerile prezidențiale ar trebui să fie un mesaj de consolidare a societății, ci un mesaj de campanie electorală.
  • Cum vede opoziția extraparlamentară reformele guvernării în justiție și ce ar putea face altfel?
  • Dilema existenței unor formațiuni autentic pro-europene și a altora – doar declarate pro-europene.
  • De ce viteza integrării R. Moldova în UE depinde de competența deputaților din următorul Parlament?

„Pe agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordine zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG