Linkuri accesibilitate

Diplomația americană se concentreză asupra Indiei, în confruntarea cu China


Premierul indian Narendra Modi și președintele american Donald Trump, Biarritz, Franța, 26 august 2019.

Secretarul de stat american Mike Pompeo și ministrul apărării, Mark Esper se vor afla la Delhi saptămâna viitoare, obiectivul fiind întărirea raporturilor strategice și militare bilaterale, în fața rivalului comun – China.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:49 0:00
Link direct

În afară de India, Pompeo va vizita Sri Lanka, Insulele Maldive și Indonezia. Luni în capitala Indiei cele doua oficialități americane se vor întâlni cu omologii lor, pe agenda aflându-se între alte teme, exerciții militare comune și eforturi diplomatice în Asia. India și China au avut recent ciocniri la frontier, în regiunea Ladakh din Himalaia. Pe de alta parte, după cum se știe administrația Trump învinuiește China pentru răspândirea pandemiei coronavirus, spionaj, politici comerciale inechitabile și agresivitate în regiunea Mării Chinei de Sud.

Experții consideră că situația de la frontiera cu China va da un nou impuls raporturilor indo-americane. În plus, relația personală a președintelui Trump cu premierul Indian Modi este foarte bună. La începutul lunii, Pompeo s-a întâlnit cu oficialități de rang înalt din Japonia, Australia și India – țări care sunt decise să apere suveranitatea națională și drepturile de navigație, în contextul fricțiunilor cu China.

Călătoria în Sri Lanka e interpretată în acelați context, ținând cont de faptul că liderii acelei țări sunt apropiați de Beijing și se află în zona de influență a Indiei.

Lupta împotriva terorismului și securitatea regională se vor afla și pe agenda călătoriei în Insulele Maldive, o țară cu majoritate musulmană.

În Indonezia, secretarul de stat va rosti o alocuțiune cu privire la securitatea regională.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG