Linkuri accesibilitate

Diplomată americană: Sancțiunile „au frânat” mașina de război a Rusiei


Robin Dunnigan, adjuncta asistentului secretarului de stat pentru diplomație în Europa Centrală și de Est, Vilnius, 31 ianuarie 2023
Robin Dunnigan, adjuncta asistentului secretarului de stat pentru diplomație în Europa Centrală și de Est, Vilnius, 31 ianuarie 2023

O diplomată americană de rang înalt a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei au fost „foarte eficiente” în frânarea mașinăriei de război a Rusiei și vor deveni din ce în ce mai eficiente, pe măsură ce trece timpul.

Robin Dunnigan, adjuncta asistentului secretarului de stat pentru diplomație în Europa Centrală și de Est, a afirmat că sancțiunile includ controale stricte ale exporturilor care împiedică capacitatea președintelui rus Vladimir Putin de a reface stocurile de arme.

„I-am blocat importurile tehnologice pentru mașina sa de război", a declarat Dunnigan într-un interviu acordat RFE/RL la 31 ianuarie, în timpul unei vizite la Vilnius. „Așa că, după cum cred, el epuizează o mare parte din stocul său actual și nu va putea reface acest stoc din cauza controalelor noastre la export.” În plus, sancțiunile financiare pun presiune asupra economiei, astfel că „în lunile și anii următori vom vedea rezultatele”.

Dunnigan a vorbit, de asemenea, despre rolul Belarusului în conflict și despre sancțiunile care au fost impuse împotriva Minskului. Ea a spus că Belarus este un „complice” în război și a acuzat regimul lui Aleksandr Lukașenko că se opune voinței majorității belarușilor. „Nu cred că bielorușii doresc ca războiul împotriva Ucrainei să fie purtat din țara lor. Prin urmare, nu cred că Lukașenko reprezintă voința propriului său popor”, a spus ea. „Și consider că acest fapt este tragic. Sunt de părere că consecințele pentru poporul belarus, care nu a vrut să aibă nimic de-a face cu războiul, sunt cu adevărat teribile." Belarușii resimt consecințele negative ale războiului, inclusiv creșterea prețurilor la alimente și energie.

Ea a declarat că Statele Unite mențin un dialog cu Belarus pentru a continua să facă presiuni pentru alegeri libere și corecte, pentru eliberarea tuturor prizonierilor politici și pentru ca guvernul să permită funcționarea presei independente și a organizațiilor societății civile.

De asemenea, a menționat că multe dintre sancțiunile împotriva Belarusului au fost impuse din cauza prizonierilor politici, iar Statele Unite continuă să ridice această problemă în fiecare discuție cu regimul.

„Vom continua să subliniem în Europa și în restul lumii prețul plătit de prizonierii politici din Belarus”, a spus ea.

Dunnigan urmează să călătorească din Lituania în Polonia pentru a se întâlni cu omologul său din guvernul polonez și a declarat că unul dintre dialogurile pe care le va purta acolo va fi dedicat viitorului sancțiunilor împotriva regimului din Belarus pentru „complicitatea lui Lukașenko la război și pentru tratamentul prizonierilor politici".

XS
SM
MD
LG