Linkuri accesibilitate

Diplomele de studii superioare pot fi accesate online


Absolvenți din promoția 2022 ai Universității Tehnice din Moldova.

Diplomele de studii eliberate de universitățile din R. Moldova sunt disponibile în format digital. Anunțul a fost făcut luni, 19 iunie, de Agenția de Guvernare Electronică și Ministerul Educației, care au precizat că orice persoană care deține o diplomă de studii superioare, masterat sau doctorat, eliberată după anul 2009, o poate accesa și descărca prin intermediul portalului mcabinet.gov.md, la rubrica „Educație”.

Pentru a putea accesa documentul, este nevoie de o semnătură electronică.

Rectora Universității Pedagogice Ion Creangă, Alexandra Barbăneagră a declarat pentru Europa Liberă că inițiativa este binevenită.

„Dacă avem buletin digital, semnături digitale, de ce și diplomele să nu fie disponibile în format digital pentru cei care au nevoie? Acest lucru va facilita accesul la diplomele de studii superioare, v-a deschide mai multe uși, pentru cei care vor să-și continue studiile sau vor să depună CV-ul la un job.”, a declarat rectora.

Ministrul Educației, Anatolie Topală susține că această măsură este menită să elimine birocrația și se înscrie în intenția autorităților de digitalizare a sistemului educational.

„Diploma digitală poate fi utilizată, de exemplu, pentru a fi expediată unei instituții de învățământ, atât din R. Moldova, dar și de peste hotare. Chiar dacă nu avem diploma, în format fizic, o putem accesa prin MCabinet. Ea are o valoare juridică și poate fi utilizată”, susține Anatolie Topală.

Responsabilii din minister au atras atenția că digitalizarea diplomelor de studii este o practică cunoscută în lume, care permite absolvenților să aibă acces rapid și control asupra documentelor lor. De asemenea, le oferă instituțiilor și angajatorilor posibilitatea de a-i verifica rapid și sigur, fără să mai aștepte emiterea diplomelor pe suport de hârtie.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG