Linkuri accesibilitate

Directorul CIA, William Burns: China examinează posibilitatea livrării de arme către Rusia 


Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), William Burns, iulie 2022
Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), William Burns, iulie 2022

Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), William Burns, a confirmat că există date despre faptul că autoritățile chineze examinează la modul serios posibilitatea livrării de arme către Rusia pentru utilizarea acestora în războiul din Ucraina.

El a mai anunțat, la postul de televiziune CBS News, că, totuși, China nu a luat o decizie finală în acest sens.

Anterior, principalele surse mass-media occidentale, printre care CNN, Financial Times și Spiegel au scris că China ar fi aproape de un acord cu Rusia în privința furnizării de arme și muniții. În acest context, Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony J. Blinken, a avertizat Beijingul că va avea de suportat consecințe.

Șeful CIA a precizat că SUA nu dețin dovezi că China ar livra deja armament Rusiei, însă autoritățile americane discută mai des în spațiul public despre acest subiect, în ultima perioadă, pentru a convinge Beijingul să renunțe la o astfel de idee.

China a propus un plan de încetare a focului în Ucraina, care prevede, între altele, încetarea sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, garanții de securitate pentru Rusia și apeluri împotriva utilizării armelor nucleare. Autoritățile chineze se referă în document la faptul că „suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie menținute în mod eficient”, însă nu spun nimic despre încălcarea de către Rusia a suveranității Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG