Linkuri accesibilitate

Directorul Sputnik Moldova, expulzat din R. Moldova pe motiv că „a pus în pericol securitatea informațională”


În februarie 2022, Sputnik Moldova a fost blocat de Serviciul de Informație și Securitate din R. Moldova. Imagine din arhivă
În februarie 2022, Sputnik Moldova a fost blocat de Serviciul de Informație și Securitate din R. Moldova. Imagine din arhivă

Directorul Sputnik Moldova, Vitali Denisov, a fost declarat persoană indezirabilă în R. Moldova pentru o perioadă de 10 ani, anunță Biroul Migrație și Azil. Jurnalistul rus, în vârstă de 56 de ani, a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre”, se arată în comunicatul Biroului Migrație și Azil.

Pe 13 septembrie, agenția de stat rusă RIA Novosti a anunțat că Denisov a fost deportat și că i-a fost emisă o interdicție de intrare în R. Moldova pentru o perioadă de 10 ani.

„Nu m-au lăsat să-mi împachetez lucrurile sau să-mi iau animalele de companie. Mi-au înmânat o copie a deciziei prin care mi se spunea că trebuie să părăsesc țara ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova”, a declarat Denisov pentru RIA Novosti.

Comentând acest caz, directorul general al grupului media „Rossia Segodnia” („Rusia astăzi”), jurnalistul Dmitri Kiselev, a spus că „politica distructivă a autorităților moldovene întrece toate limitele adecvate ale relațiilor internaționale”.

Diplomat moldovean, convocat pentru explicații

Însărcinatul cu afaceri al R. Moldova de la Moscova a fost convocat la Ministerul de Externe al Federației Ruse pentru explicații. Reprezentanta diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat că expulzarea șefului Sputnik Moldova „nu este o acțiune singulară, ci o verigă din lanțul atitudinii neadecvate a autorităților moldovene față de noțiunea de democrație”.

„Probabil, nu înțeleg ce înseamnă libertatea de exprimare, drepturile jurnaliștilor”, a spus Zaharova, amintind că emisia unor posturi de televiziune a fost sistată în R. Moldova și unor „politologi” și jurnaliști ruși li s-a interzis accesul în țară. „Este o curățare a câmpului informațional intern”, a acuzat ea.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a explicat că „instituția din care făcea parte cetățeanul respectiv se ocupa constant cu atacuri informaționale, cu minciună, cu propagandă și dezinformare”.

„Vom continua să protejăm interesele cetățenilor R. Moldova. Depinde de fiecare dintre noi, de întreaga societate, indiferent de ideologia politică sau limba pe care o vorbim, să nu permitem nimănui să ne dezbine sau să ne slăbească statul prin intermediul propagandei și conținuturilor malițioase”, a spus Vodă, într-un briefing susținut după ședința Guvernului.

Pe 26 februarie 2022, îndată după invazia Rusiei în Ucraina, site-ul Sputnik Moldova a fost blocat de Serviciul de Informație și Securitate (SIS) pentru „promovarea informațiilor care incită la ură și război, în condițiile de stare de urgență în R. Moldova”.

În martie 2023, SIS a anunțat că a blocat cinci site-uri clone ale Sputnik. Unul dintre ele este astăzi accesibilă.

Sputnik este o agenție de știri internațională, care include o platformă de site-uri de știri, un serviciu de radiodifuziune și centre de presă, înființată de agenția de știri deținută de guvernul rus „Rossia Segodnia”.

Cu sediul central la Moscova, Sputnik are redacții în mai multe țări ale lumii și este considerată o sursă de dezinformare și de propagandă rusă.

XS
SM
MD
LG