Linkuri accesibilitate

Directorul Teatrului Bolșoi recunoaște că i-a epurat pe artiștii care se împotrivesc războiului


Xi Jinping și Vladimir Putin participă la o ceremonie dedicată celei de-a 70-a aniversări a stabilirii relațiilor diplomatice între Rusia și China, la Teatrul Bolșoi din Moscova, Rusia, 5 iunie 2019

Directorul general al Teatrului Bolșoi, Vladimir Urin, a recunoscut că a scos din repertoriu și de pe afișe numele autorilor de spectacole care s-au opus invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei. Acest lucru este declarat într-un interviu acordat Rossiiskaia Gazeta.

Potrivit lui Urin, Teatrul Bolșoi a exclus din repertoriu spectacolele acelor autori care „au vorbit foarte clar împotriva operațiunii speciale”.

El a mai spus că, pe lângă declarațiile împotriva războiului ale regizorilor, motivele pentru eliminarea unor lucrări din repertoriu au fost „scrisori și recenzii negative”.

„În acest sens, un teatru mare este deosebit - din punctul de vedere al atenției sporite care i se acordă. Prin urmare, este probabil firesc când apare un anumit val de scrisori indignate și alte declarații. Atunci teatrul și Ministerul Culturii înțeleg perfect ce provoacă o reacție negativă foarte gravă. Acesta a fost și motivul pentru eliminarea anumitor spectacole din repertoriu”, a menționat Urin.

În primăvara anului 2022, numele lui Kirill Serebrennikov a dispărut de pe afișele Teatrului Bolșoi, iar apoi spectacolele baletului său „Nureiev” și opera „Don Pasquale” de Timofei Kuliabin au fost anulate. Ambii regizori au condamnat invazia Ucrainei și au părăsit Rusia.

În aprilie 2023, Vladimir Urin a declarat că motivul anulării baletului „Nureiev” regizat de Serebrennikov a fost legea privind „propaganda LGBT”, semnată în decembrie 2022 de Vladimir Putin. Potrivit lui Urin, piesa a fost scoasă din repertoriu din cauza legii semnate, care „a discutat absolut clar probleme legate de promovarea valorilor netradiționale”.

La rândul său, proiectul de cercetare Present Time and Radio Liberty „Sistema” a constatat că canalele anonime de telegrame joacă acum un rol semnificativ în organizarea represiunilor împotriva personalităților culturale care se opun războiului. Anchetatorii au citat ca exemplu canalul Telegram real cultras Z, care a devenit un vehicul de cenzură în teatrul rus.

Curatorul Anna Narinskaya a spus pentru Sistema că a pierdut mai multe contracte după o recenzie negativă pe canalul real cultras Z. Criticul de teatru Marina Davydova a conectat mai multe canale anonime Telegram cu serviciile speciale și a presupus că represiunile teatrale sunt declanșate de astfel de canale.

XS
SM
MD
LG