Linkuri accesibilitate

Discursul despre starea Uniunii | A crescut susținerea pentru proiectele propuse de Joe Biden


Președintele Joe Biden susținând discursul despre starea Uniunii în fața Congresului SUA, 7 februarie 2023
Președintele Joe Biden susținând discursul despre starea Uniunii în fața Congresului SUA, 7 februarie 2023

Nu mai puțin de 72% dintre cei care au vizionat discursul președintelui Biden despre starea Uniunii au aprobat prestația șefului executivului, procentul fiind bun chiar și în rândurile republicanilor – 43%.

Biden a rostit alocuțiunea în fața unui Congres divizat, în care republicanii controlează Camera și democrații, Senatul, ea fiind presărată cu intervenții zgomotoase și proteste, din partea câtorva republicani.

Discursul despre starea Uniunii | A crescut susținerea pentru proiectele propuse de Joe Biden
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

La un moment dat Biden a acuzat unii republicani că ar intenționa să elimine programe fundamentale de ajutor – pensiile sociale și asigurarea medicală pentru pensionari – ceea ce i-a atras vociferări, câțiva membrii strigând `mincinosule~, împrejurări din care președintele a ieșit bine, obligând opoziția să se pronunțe public, vizibil, împotriva eliminării programelor respective. Cei care sondează opinia publică arată că procentul celor care au apreciat discursul – 72% - este mare, dar similar cu cel din 2022.

Aceste discursuri atrag de obicei public partizan, în cazul de marți numărul democraților care au urmărit fiind cu 8 procente mai mare decât al republicanilor. Totuși anul acesta, audiența a fost mai puțin partizană decât în trecut. O altă veste bună pentru președinte este că numărul celor care au spus că politicile propuse de Biden vor duce țara într-o direcție mai bună a crescut cu 19 procente față de situația premergătoare discursului, de la 52% la 71%. În plus, în cazul segmentului foarte important al independenților, creșterea a fost de 26 de procente.

Peste 23 de milioane de americani au urmărit alocuțiunea, cea mai mare audiență fiind înregistrată de canalul conservator Fox, 4,5 milioane. Numărul total este mai mic decât cel din 2022, când 38,2 milioane de americani au urmărit discursul despre starea uniunii. Rămâne de văzut dacă impresia bună lăsată de președinte va dura pentru că realitatea e că doar 35% dintre americani spun că le e mai bine decât cu un an în urmă, în timp ce 50% spun că dimpotrivă, le e mai rău.

De când Gallup face astfel de sondaje, din 1976, s-a întâmplat rar, doar în perioade de criză, ca jumătate din populație să creadă că lucrurile merg mai rău.

XS
SM
MD
LG