Linkuri accesibilitate

Discursul despre starea Uniunii, suma succeselor și îngrijorărilor administrației Biden


Discursul despre starea Uniunii de marți ar trebui să reprezinte un moment în care președintele Biden trece în revistă și celebrează succesele administrației, multe dintre ele, bipartizane, în ciuda climatului politic ostil.

Cifrele recente spectaculoase cu privire la șomaj, cel mai scăzut în ultimii 50 de ani, faptul că inflația, deși încă mare, este în scădere, ceea ce de obicei nu se întâmplă când șomajul scade și el, proiectul de lege cu privire la dezvoltarea infrastructurii, ale cărui beneficii vor începe să se vadă mai mult în anii următori și mobilizarea unei coaliții occidentale solide, în sprijinul Ucrainei.

Balonul chinezesc, care a survolat jumătate din țară, înainte de a fi doborât peste Atlantic poate fi interpretat însă ca un mesaj de natură să provoace îngrijorare, într-o lume instabilă și în condițiile în care China este principalul rival strategic. Poate asta a și fost intenția Beijinului. Fără îndoială că autorii alocuțiunii vor rescrie partea care se referă la China.

Republicanii l-au atacat pe Biden inițial că a întârziat să anunțe prezența balonului și nu a acționat, inițial și apoi, după ce a doborât balonul că a făcut-o târziu și că, de fapt, este recipientul unui mesaj – simbolizat de balon – că China își poate permite astfel de provocări fără ca America să reacționeze. În alocuțiunea sa, președintele va trebui să răspundă acestor alegații pentru a asigura populația că ceea ce a făcut a fost potrivit, în circumstanțele date.

China a deplâns doborârea balonului, a amenințat cu măsuri similare și a arătat că reacția americană ar fi fost exagerată, balonul fiind – spun ei și dezmint servicii de informații americane – un dispozitiv civil, meteorologic. Ceea ce urmează Biden să spună trebuie calibrat pentru că dincolo de gesturile ferme de politică industrială sau retorica cu privire la apărarea Taiwanului, în caz de atac, administrația vrea să continue să colaboreze cu China în legătură cu anumite chestiuni cum ar fi economia globală, combaterea schimbărilor de climă, sănătatea publică sau încercarea de a influența Rusia în legătură cu Ucraina.

Anul trecut, Biden a avut discursul despre starea uniunii la șase zile după invazia Rusiei în Ucraina. Ca și atunci, discursul de acum va fi probabil modificat ca să răspundă noilor evenimente.

XS
SM
MD
LG