Linkuri accesibilitate

Discursul despre starea Uniunii: un mesaj de speranță în vremuri tulburi


Președintele SUA, Joe Biden, a susținut discursul despre starea Uniunii.

Președintele Biden s-a folosit de discursul despre starea Uniunii pentru a scoate în evidență succesele administrației sale, în ciuda circumstanțelor dificile, interne și internaționale.

Discursul despre starea Uniunii: un mesaj de speranță în vremuri tulburi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Asta în condițiile în care circa 62% dintre americani nu par – conform sondajelor – să fie conștienți de aceste succese, ceea ce este îngrijorător pentru un președinte despre care se crede că în curând va anunța candidatura pentru un nou mandat. Biden însuși a spus că în ciuda faptului că țara a fost greu încercată, democrația americană rămâne vibrantă. „Suntem singura țară care a depășit toate crizele, devenind mai puternică decât era la început. Este ceea ce facem din nou” – a arătat Joe Biden.

În ciuda faptului că s-a adresat pentru prima dată unui Congres divizat, ceea ce anticipează blocaje și conflicte politice, președintele a adoptat un ton optimist, referindu-se la semnificative progrese legislative, în primii doi ani ai mandatului său. El a spus că în ciuda percepției publice că democrați și republicani nu pot conlucra, ultimii doi ani dovedesc contrariul. „Americanii au transmis un mesaj clar. Luptă de dragul luptei, putere de dragul puterii, conflict de dragul conflictului nu ne duc nicăieri” – a arătat șeful executivului american, spunând că blocajele contravin misiunii încredințate de poporul american de a finaliza progresele realizate.

În chestiuni de politică externă, cărora le-a fost dedicat un interval redus, președintele Biden și-a exprimat din nou sprijinul pentru Ucraina, în fața agresiunii ruse, arătând și că Statele Unite nu urmăresc conflict cu China, dar se întăresc pentru a face față oricăror provocări externe.

Președintele s-a referit și la chestiunea menținerii unei democrații puternice în America, spunând „Democrația nu trebuie să fie o chestiune partizană, este o valoare americană”. În ciuda apelurilor președintelui Camerei, Kevin McCarthy ca grupul parlamentar republican să fie respectuos dacă nu față de președinte, ci față de instuție, un număr de republicani au vociferat zgomotos, de-a lungul alocuțiunii. Interesant a fost că textul lui Biden a fost scris anticipând că asta se va întâmpla ceea ce i-a oferit lui Joe Biden ocazia să răspundă cu argumente și vigoare, exact ceea ce consilierii săi și-au dorit.

În răspunsul republican la discurs, guvernatoarea statului Arkansas Sarah Huckabee Sanders a criticat administrația Biden spunând că americanii suferă sub conducerea ineficientă a președintelui și au de făcut față unor condiții economice dificile. „Eu sunt pentru libertate și președintele e pentru control al guvernului” a spus guvernatoarea, pronunțându-se pentru o nouă generație politică.

XS
SM
MD
LG